Greg Goldston, jedan od najznačajnijih američkih pantomimičara u ovom trenutku, nastupiće prvi put u Srbiji 25. juna sa svojom predstavom „Glasnije od reči“ na petom jubilarnom Međunarodnom festivalu pantomime – P(h)antomfest u Vranju. U ovoj predstavi, hipnotišućoj i urnebesnoj u isto vreme, Greg Goldston predstavlja kolaž pantomimskih radova koji ujedno zabavljaju i inspirišu publiku svih uzrasta. Sa svojim stilom pantomime koji kombinuje gracioznost baleta sa tajmingom stend-ap komičara, njegovo izvođenje je sve osim nemog.

Njegova publika se kreće u rasponu od gromoglasnog smeha do potpune tišine dok on transformiše scenu u zamišljeni svet sa plutajućim kišobranom, neposlušnim šeširom i čak sa naizgled naivnim studentom koji od Goldstona krade predstavu dok on uči volontere da sami izvode pantomimu...

Njujork Tajms je za Grega Goldstona napisao da predstavlja „vatreni prikaz fizičke virtuoznosti“, a publika u Vranju i Srbiji imaće jedinstvenu priliku zahvaljujući P(h)antomfestu da se u to i uveri.

Goldston osim što veoma mnogo nastupa, bavi se i pedagoškim radom tokom cele svoje karijere. Greg Goldston i legendarni pantomimičar Marsel Marso sarađivali su u više navrata, a Marso je svojevremeno, dok je u Goldstonovoj školi vodio seminare, izjavio da „Goldston kreira prvu generaciju američkih pantomimičara“. Greg je bio asistent-izvođač Marselu Marsou tokom njegovih turneja po Americi 2000-2002. godine, a 2004. je igrao glavnu ulogu tokom poslednje nedelje nastupa Marsoovog „Novog pantomimičarskog društva” u Americi.

Više informacija o Gregu Goldstonu možete pronaći na sajtu festivala - http://phantomfest.rs/greg-goldston/

Predstava „Glasnije od reči“ biće održana drugog festivalskog dana u Sali Doma vojske u Vranju, ulaz je, kao i za sve ostale festivalske programe, besplatan.

U okviru predstojećeg P(h)antomfesta, koji se održava u Vranju 24. i 25. juna, u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje, biće premijerno, u sklopu obelezavanja 400 godina od smrti Vilijama Šekspira, izvedena i predstava pantomime „Hamlet“ u režiji Trajčeta Gjorgieva, nastala u produkciji Festivala.

Ono što je zanimljivo kada je ova postavka Hamleta u pitanju je što u predstavi igraju gluvi i nagluvi glumci, biće to Hamlet sa puno emocija i bez reči!

U predstavi igraju Goran Stoiljković, Miodrag Demirović, Goran Ramadanović, Milan Tončić, Maja Demirović, Jovana Bajramović, Ivica Spasić, Mirjana Mitić, Ninoslav Demirović.

Predstava će biti odigrana odmah nakon svečanog otvaranja Festivala 24. juna od 20.10h u sali Doma vojske u Vranju.

Uskoro možete očekivati informacije o ostatku programa.

Festival su ove godine podržali: Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Vranje i Ambasada Sjedinjenih Američkih država u Beogradu.

P(h)antomfest je pokrenut 2012. godine sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..