Festival traje od 29. juna ‒ 6. jula 2016. - U godini kada se obeležava 400 godina od smrti Vilijama Šekspira širom sveta, Šekspir festival imaće svoje treće izdanje. Kao i prethodnih godina, festival će se održati u prelepom ambijentu Vile Stanković u Čortanovcima, u kome će se prikazati savremene svetske produkcije rađene po delima Vilijama Šekspira. Predstave će se igrati i u Novom Sadu i Inđiji.

Ideja festivala, jedinstvenog u ovom delu Evrope, jeste da neguje dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca predstavljanjem atraktivnog pozorišnog programa pod vedrim nebom, kako je to bilo i u Šekspirovo vreme. Publika će imati jedinstvenu priliku da poseti jednu od najlepših letnjih rezidencija u našoj zemlji napravljenu po ugledu na srednjovekovne zamkove u Lombardiji.

Na festivalu će biti predstavljeni teatri iz Velike Britanije, Grčke, Portugalije, Indije i Srbije.

Prateći program festivala obuhvatiće filmske projekcije (program: „Olivije i Šekspir” Aleksandra Erdeljanovića) i studentske predstave prema delima Vilijama Šekspira. Festival će otvoriti upravo Šekspirov Glob teatar iz Londona,  sa predstavom „Dva viteza iz Verone”. Kuriozitet ovogodišnjeg festivala predstavlja, posle dugo vremena, gostovanje  jednog pozorišta iz Indije. Kompani teatar iz Mumbaja  izvešće „Bogojavljensku noć”. Kao poseban događaj treba svakako izdvojiti i džez koncert inspirisan Šekspirovim „Sonetima” u izvođenju velike zvezde džez muzike Marie Joao i njenog tria OGRE.

Ideju o osnivanju ovog festivala inicirao je reditelj Nikita Milivojević nakon premijere njegove predstave „Henri VI” u izvođenju Narodnog  pozorišta iz Beograda, u čuvenom Glob teatru u Londonu u maju 2012. godine.

<<  Jun 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
 
    

Putopisi, Intervjui..