U subotu, 14. decembra 2013. godine (20 časova), u Artget galeriji Kulturnog centra Beograda, naša istaknuta pijanistkinja NADA KOLUNDŽIJA će predstaviti program pod nazivom „SATIJEVA BAJKA (i u njoj Gurdžijev)“, u kojem će pored nje, kao gost učestvovati i pijanistkinja KATARINA RADOVANOVIĆ JEREMIĆ.

 

Uz kompozicije širom sveta omiljenog autora Erika Satija, u „Satijevoj bajci“ će se naći i dela Georgija Ivanoviča Gurdžijeva, mistika i filozofa, čiju muziku ne možemo često čuti na domaćoj koncertnoj sceni. Program: Sati, Gurdžijev/De Hartman


Pokrovitelj koncerta je Skupština grada Beograda, a organizatori su Guarnerius i Kulturni centar Beograda. Ulaz na koncert je slobodan.


Erik Sati (1866–1925) je istaknuti francuski kompozitor, čije se stvaralaštvo može nazvati vizionarskim, jer sadrži naznake gotovo svih pravaca koji su kasnije nastali u muzici 20. veka. Satija je najviše promovisao Džon Kejdž šezdesetih godina. Obojica su autori najekstremnijih muzičko-filozofskih ostvarenja, a to su Satijev Vexation (kompozicija koja se ponavlja 840 puta) i Kejdžov 4`33`` (za bilo koji instrument ili njihovu kombinaciju, u kojoj se ne svira ništa). U okviru programa u galeriji Artget, čućemo čuvene Satijeve kompozicije Gnossienne, Gymnopédies, valcer Je te veux, kao i Tri komada u obliku kruške.

 

Georgije Ivanović Gurdžijev (1866–1949) je bio mistik i filozof, duhovni učitelj, jermensko–grčkog porekla. Smatrao je da muzika može da pomogne u razvijanju naših potencijala.Tomas de Hartman (1885 –1956), ruski kompozitor, je bio učenik Korsakova, Arenskog i Tanjejeva. Posle susreta sa Gurdžijevim, postaje njegov učenik i prijatelj. Dvadesetak godina je transkribovao, zapisivao i bio ko-autor velikog opusa muzike koju je Gurdžijev sakupio putujući. Veliki i neobični pijanista Kit Džeret bio je upoznat sa kompletnim učenjem Gurdžijeva. Kompozicije koje su na programu koncerta u Artget galeriji, su izbor sa albuma Sacred Hymns, koji je Džeret snimio na predlog jednog od sledbenika Gurdžijevljevog učenja. Nada Kolundžija dugo nije uspevala da dođe do ovih partitura i tek kada je pomislila da bi ih rado svirala u „SATIJEVOJ BAJCI“, one su se jednostavno pojavile!

 

Nada Kolundžija, pijanistkinja, renomirani je izvođač i promoter savremene muzike. Izvela je veliki broj svetskih i srpskih premijera i zaslužna je za nastanak novih kompozicija. Nastupala je širom sveta, bila gost velikih festivala i sarađivala je sa najvećim kompozitorima i muzičarima svog vremena. Nada Kolundžija je rođena u Beogradu, diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Beogradu (prof. Dušan Trbojević), a usavršavala se na Muzičkoj akademiji Franc List u Budimpešti (prof. Zoltan Kočiš). Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, u zemlji i inostranstvu. Kao solista i kamerni muzičar Kolundžija je snimila 6 LP/CD izdanja.

 

Katarina Radovanović Jeremić je diplomirala klavir na FMU u Beogradu (klasa prof. Lidije Stanković). Završila je specijalističke poslediplomske studije za kamernu muziku na Univerzitetu za muziku u Gracu (Austrija), kao i specijalističke studije za kamernu muziku na FMU u Beogradu (klasa prof. Uroša Pešića). Trenutno je student završne godine doktorskih studija kamerne muzike na FMU. Dobitnica je brojnih visokih nagrada na internacionalnim i republičkim takmičenjima. Od 2010. godine zaposlena je na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, gde u zvanju docenta predaje kamernu muziku.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..