Centar za muziku Kolarceve zaduzbine najavljuje novi ciklus koncerata pod nazivom POBEDNICI. Ovim novim ciklusom beogradska publika ce biti u prilici da cuje aktuelne pobednike najznacajnijih muzickih takmicenja u Evropi. Prvi koncert iz ovog ciklusa bice odrzan u nedelju 8. decembra u Velikoj dvorani sa pocetkom u 20h. Mladi izraelski pijanista ROMAN RABINOVICH, pobednik prestiznog takmicenja RUBINSTAJN koji se svake trece godine odrzava u Tel Avivu.

 

Rabinovich će gostovati prvi put u Srbiji i delima Kuprena, Ravela, Hajdna i Sopena predstavice se publici u Novom Sadu, 6.decembra (Gradska kuce) i Beogradu u nedelju 8. decembra (Kolarceva zaduzbina).

 

Godine 2008. izraelski pijanista Roman Rabinovič (Rabinovich) osvaja pobedu na jednom od najprestižnijih konkursa – Međunarodnom pijanističkom takmičenju “Artur Rubinštajn ”. Ipak, i mnogo pre ovog značajnog priznanja Rabinovič bio je dobro poznat muzičkoj kritici i publici širom sveta po nastupima u čuvenim dvoranama Sjedinjenih Američkih Država (“Zankel” u Njujorku, “Jordan” na Konzervatorijumu Nove Engleske) Izraela i Evrope (lajpciški “Gevandhaus”, velika sala Moskovskog konzervatorijuma, londonski „Vigmor hol“, “Glazunov” u Sankt Peterburgu). Kritika tako hvali, pre svega, njegovo virtuozno i živo muziciranje, kao i savršenu tehničku preciznost. U decembru 2013. Rabinovič se vraća u dvoranu “Vigmor” s resitalom koji je ujedno i jedan od koncerata njegove ovogodišnje evropske turneje, tokom koje će, između ostalih zemalja, nastupati i u Srbiji – Novom Sadu i Beogradu. Na proleće naredne godine Rabinoviča očekuje velika turneja s Orkestrom “Haifa” po 28 gradova u Sjedinjenim Američkim Državama, gde će izvoditi koncerte Čajkovskog, Rahmanjinova i Betovena. Početkom 2013, Roman Rabinovič ostvaruje prvi snimak za kuću “Orchid Classics” pod nazivom Ruski baleti, gde su tonski zabeležena dela Ravela (Dafnes i Kloe), Stravinskog (Petruška) i Prokofjeva (Romeo i Julija) u aranžmanima za solo klavir. Zahvaljujući ovom kompaktnom izdanju, Rabinovič od Udruženja izdavača snimaka klasične muzike dobija priznanje kao „umetnik godine“.


Pored ubedljive pobede na 12. Međunarodnom takmičenju “Artur Rubinštajn” u Izraelu (gde inače osvaja i još četiri dodatna priznanja: prestižnu nagradu “Mezzo” za najbolji klasični koncert, zatim nagrade za najboljeg mladog izraelskog učesnika i za najbolje izvođenje dela izraelskog kompozitora), Rabinovič osvaja i prvu nagradu na Pijanističkom takmičenju “Animato” u Parizu 2007, zatim nagrade “Rafi Gouralnik” i publike “Meira Gera” na Takmičenju “Aviv” u Izraelu 2008. i još mnoga druga nacionalna i međunarodna priznanja.  Aprila 2009, Rabinovič je (povodom osvajanja prvog mesta na takmičenju “Artur Rubinštajn ”) svirao resital za francuski muzički tv kanal “Mezzo”, koji su imali prilike da prate gledaoci iz čak 39 zemalja sveta.


Prvi put nastupa s orkestrom 1995, sa samo deset godina, i to s Izraelskom filharmonijom pod dirigentskim vođstvom Zubina Mehte, s kojim ponovo svira 1999. i 2003. Osim toga, Rabinovič nastupa s mnogim drugim domaćim i stranim ansamblima. U novije vreme na njegovom repertoaru su Šostakovičev Prvi klavirski koncert (s Pariskim orkestrom i dirigentom Jozefom Svensenom), Prokofjevljev Peti (s Filharmonijom „Riverside“), Rahmanjinovljev Treći i Bramsov Prvi (sa Simfonijskim orkestrom „Ann Arbor“), Treći Prokofjeva (sa Simfonijskim orkestrom teksaškog grada Luboka) i Mocartovi koncerti K488 i K595 (s jerusalemskom „Kameratom“).


Rođen je 1985. godine u Taškentu, u Uzbekistanu, a prve časove klavira dobija od svoje majke. S porodicom 1994. emigrira u Izrael gde studira kod Irene Višnjevicke i kasnije kod profesora Arjea Vardija na Muzičkoj akademiji “Rubin” u Tel Avivu. Osnovne studije završava na Muzičkom Institutu „Curtis“ kao student Sejmura Lipkina, a master diplomu dobija na “Džulijardu” kod profesora Roberta Makdonalda.


Roman Rabinovič pripada porodici umetnika koji su zaštitni znak čuvenog graditelja klavira „Steinway & Sons“. Rabinovič je izuzetno talentovan i za slikarstvo. Kada za to ima prilike, nastupe oplemenjuje svojim slikama. Pored tradicionalnih tehnika, Rabinovič crta i na aj-pedu.


Njegovi radovi mogu se videti na sajtu www.romanrabinovich.net

 

Ulaznice za beogradski koncert su u prodaji na biletarnici Kolarca po ceni od 600 i 800 dinara.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..