U subotu, 5. oktobra 2013. godine u 20 časova - Velika evropska turneja ansambla Les Amis - ERIKA KRINO, klavir  (Italija / Kanada). Pijanistkinja koja kao solista i kamerni muzičar niže uspehe na koncertnim scenama širom sveta, prvi put će nastupiti u Beogradu, u okviru velike istočno-evropske turneje uglednog ansambla Les Amis, čiji je Erika dugogodišnji član.

 

Pored kompozicija Šumana i Ravela, Erika će premijerno u Beogradu izvesti kompoziciju „Invenzioni per Erika“, koju je upravo za pijanistkinju napisao Majkl Pepa, istaknuti kanadski kompozitor, osnivač i umetnički direktor ansambla Les Amis.

 

Sledeći ideju da se u svakoj zemlji obuhvaćenoj turnejom, izvode i dela nekog istaknutog domaćeg autora, Erika će na koncertu u Guarneriusu izvesti i kompozicije poznate sprske autorke Ivane Stefanović.


Pijanistkinja ERIKA KRINO (Erika Crino) je rođena u Trstu (Italija), gde je u 5. godini počela sa prvim časovima klavira. 1991. godine je sa najvišim ocenama diplomirala klavir na muzičkom Konzervatorijumu u Trstu, kao najbolji student u svojoj generaciji, a uporedo sa studijama klavira, pohađala je i studije kamerne muzike na Međunarodnoj školi za kamernu muziku Trio di Trieste, kao i studije građevine na Univerzitetu u Trstu.

    
Erika se 1997. godina preseljava u Kanadu, gde najpre završava osnovne studije na Univerzitetu Viktorija, a odmah i master i doktorske studije na univerzitetu Britanske Kolumbije, u klasi Roberta Silvermana.

 

Erika je član jednog od najuglednijih muzičkih ansambala u severnoj Americi, ansambla Les Amis, sa kojima nastupa širom sveta. Velika turneja ansambla po zemljama istočne Evrope, označiće početak 31. sezone ovog ansambla.

 

Sa svojom koleginicom sa studija, klarinetistkinjom Kataržinom Marčak, Erika je osnovala trio sTREga, koji je izuzetno aktivan na kanadskoj koncertnoj sceni. Sa popularnom grupom tenora Romanza bila je na velikoj turneji po Kanadi i SAD-u. Erika često sarađuje sa sopranom Vanjom Čan, a njihova saradnja je 2008. godine i nagrađena i najznačajnijom kanadskom nagradu u oblasti klasike, nagradom Ekhard-Gramate.

    
Pored brojnih uglednih koncertnih prostora u kojima je do sada nastupala, posebno je bio zapažen resital u prestižnom Glen Guld studiju, a nedavno je koncertirala i u Massey sali.

    
Pored izuzetno bogate koncertne aktivnosti, Erika se bavi i profesurom i angažovana je na Koffler Centre for the Arts, kao i na konzervatorijumu Kingsway.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..