OTVARANJE XIII SEZONE GUARNERIUSa u sredu, 4. septembra 2013. godine u 20 časova - ANSAMBL TAURUNUM / DA LI STE ZA TANGO? Veče Astora Pjacole. Ansambl sastavljen od mladih muzičara oduševljava publiku na svakom svom nastupu, a početak XIII sezone Guarneriusa, obojiće tango ritmom i muzikom autora po čijim izvođenjima su prepoznatljivi - Astora Pjacole.

 

ANSAMBL TAURUNUM koji čine učenici gudačkog odseka Muzičke škole „Kosta Manojlović“ iz Zemuna, pobednik je takmičenja koje je Guarnerius pokrenuo 2011. godine, sa željom da promoviše mlade talentovane muzičare i da populariše klasičnu muziku, kroz moderan koncept takmičenja. Ansambl TAURUNUM je osnovan 2007. godine i do sada je između ostalih, osvojio i dve prve republičke nagrade, a sa velikim uspehom sarađuje i nastupa sa kompozitorima i umetnicima u salama u Srbiji i inostranstvu.

 

Ideja o osnivanju sastava od osam violina pojavila se na međunarodnom takmičenju gudača u Parizu 2007. godine. Do tada usmereni isključivo na samostalno usavršavanje i takmičenja, učenici su, zajedno sa profesorima smislili novi način na koji mogu zajedno da sviraju i uživaju u tome. Tako je nastao ansambl "Taurunum".


Od prvog dana "Taurunum" neguje repertoar koji je  prilagođen različitim muzičkim ukusima i od svog osnivanja sarađuje i nastupa sa raznovrsnim kompozitorima i umetnicima u mnogobrojnim salama širom Srbije i inostranstvu. Ansambl karakteriše originalnost u koncepciji nastupa i eksperimentisanje zvukom.


Beleže brojne nastupe u zemlji i inostranstvu. Zajedno sa orkestrom srednje muzičke škole “Kosta Manojlović” pod dirigentskom palicom prof. Nebojše Cvijanovića, nastupaju  u sali “Karl Orf” u Minhenu i koncertima na Krfu. 2009.  i 2011. godine osvajaju prvu nagradu na Republičkom takmičenju u Beogradu, a decembra 2011. godine ansambl dobija prvu nagradu na takmičenju Mladih talenata Srbije “Guarnerius”. To je prvo takmičenje te vrste  na našim prostorima i specifično je po tome što publika bira pobednike svojim glasovima. Najviše glasova te večeri pred punom dvoranom Kolarčeve zadužbine dobio je ansambl Taurunum. Kao nagradu dobili su koncertnu turneju po gradovima Srbije uz promotivne aktivnosti koji ce pratiti ove nastupe.

 

U sali Beogradske filharmonije nastupali su sa našim istaknutim džez muzičarem Vladimirom Maričićem, izvodeći njegova dela. 2010. godine učestvuju u evropskom projektu “Simpohony Bear”, na poziv muzičke škole iz Budimpešte.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..