Hor„Beogradski Madrigalisti” osnovan je 1951. godine. Osnivač i dirigent Milan Bajšanski formirao je novi horski ansambl koji je negovao jednu novu vrstu muzike. Pre svega su tu madrigali, moteti, renesansna i barokna muzika engleskih, francuskih, italijanskih i nemačkih majstora. U ponedeljak, 15. aprila u 20.00 velika sala SKC-a.

 

 

Takođe, duhovne kompozicije domaćih i stranih autora, nacionalni repertoar, ali i savremene kompozicije i njihova moderna stremljenja. Na repertoaru su dela Stevana Mokranjca, Isidora Bajića, Vojislava Simića, Josifa Marinkovića, od domaćih, ali i dela Bortnjanskog, Arhangelskog, Orlanda di Lasa, Palestrine, Mocarta, Gunoa i mnogih drugih stranih kompozitora.
Kuriozitet je da je ovaj hor prvi od svih naših horova koncertno izveo Liturgiju Stevana Mokranjca, kako kod nas davne 1966. godine, tako i van naše zemlje (Moskva, 1972), kao i da je jedini naš hor koji je imao čast da održi koncert pravoslavne muzike u crkvi Svetog Petra u Rimu pred papom Pavlom VI (1970).


Na osnovu međudržavne saradnje SSSR-a i SFRJ, „Beogradski Madrigalisti“ su, u organizaciji „Goskoncerta“, 1972. god. održali koncerte u Lenjingradu, Viljnusu, Moskvi i Tbilisiju. Godine 1982. bili su u Moskvi, Talinu, Tartu i Lenjingradu, a 1987. u Kijevu, Rigi, Viljnusu, Kaunasu i Moskvi.


Osvojili su mnogobrojna priznanja i nagrade u zemlji i inostranstvu. Za izuzetne zasluge u negovanju srpske duhovne muzike 1991. godine Srpska pravoslavna crkva odlikovala je Hor „Beogradski Madrigalisti” Ordenom Svetog Save.
Tokom dugogodišnjeg rada horom su dirigovali: Milan Bajšanski, Dimitrije Stefanović, Svetolik Pašćan, Vojislav Ilić, Dušan Miladinović, Vladimir Milić, Aleksandar Spasić, Aleksandar Vujić  i drugi, a od 2008. godine hor vodi Aleksandar Brujić, asistent na Muzičkoj akademiji u Beogradu.


Hor „Beogradski madrigalisti“
dirigent: Aleksandar Brujić
program: J. Marinković, A. Vedelj, D. Trbojević, I. Hladnik, D. Hristov, S. Mokranjac, N. Korsakov, P. Česnokov, M. Milojević, S. Hristić, S. Vremšak, K. Babić i M. Logar

<<  Oktobar 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     
      

Putopisi, Intervjui..