The Untouchables su blues sastav nastao krajem 2011. godine kao alter ego verzija poznate beogradske rock grupe “Nesalomivi”. ”The Untouchables” je rezultat želje trojice "nesalomivih" da se u odvojenom, paralelnom projektu posvete muzici koja je i bila izvorna inspiracija za njihovo bavljenje muzikom uopšte.

 

Aleksandar Đukić (bass i glas), Bojan Vulin (gitara) i Marin Petrić (bubnjevi, udaraljke) na svoj način izvode muziku koju su napisali najbolji i najčuveniji izvorni blues autori - Robert Johnson, Elmore James, Otis Rush, Big Bill Broonzy... Sa 40 održanih klupskih nastupa za manje od godinu ipo dana rada i sa svojim izgradjenim i potpuno individualnim stilom, “The Untouchables” obećavaju dobru blues zabavu u Klubu DOB-a tim pre što na ovom nastupu,  zajedno sa Untouchablesima, sviraju i dragi gosti: Aleksandra Bjeloš (bubnjevi) i poznati jazz klavijaturista Milan Petrović.

 

Govoreći o Bluz klubu Doma omladine i bendu "Nesalomivi", Aleksandar Đukić navodi: "Sećam se neverovatnih nastupa 'Blues Tria' u Bluz klubu Doma omladine. To je bilo mesto na kom si mogao da sretneš istomišljenike i uživaš u blues-u. 'Nesalomivi' su osnovani '86. godine i ja sam kao autor pesama već tada imao jasnu ideju da autorski želim da kombinujem blues uticaje sa power pop-om. Na prvi pogled, to deluje kao kontradiktorna kombinacija, ali zapravo neki od ključnih britanskih bendova iz šezdesetih su radili potpuno istu stvar, naročito u ranim fazama svojih karijera (Rolling Stones ili The Yardbirds, između ostalih). No, ideja o stvaranju pravog i samo blues benda je u našem slučaju realizovana tek 2011. godine."


Uticaj blues-a je vidljiv u pojedinim numerama sa izdanja "Isti onaj dečak", debi albuma "Nesalomivih", ali postoji odlučujući momenat koji ih je podstakao da se okrenu blues-u, kaže Đukić: "U martu 2011. u Klubu Doma omladine imali smo koncert na kome smo u srednjem delu nastupa odsvirali dva Robert Johnson bluesa i mnogim ljudima se dopalo kako mi to radimo, uključujući i nekoliko uglednih domaćih muzičkih kritičara. Tada smo jednostavno osetili da je došao trenutak da tajnu strast pretvorimo u javnu stvar i bacili smo se na posao. Uvežbali smo čisto blues repertoar i dogovorili se da u odvojenom paralelnom projektu pod imenom The Untouchables počnemo ozbiljno da se bavimo bluesom. Od jeseni 2011. godine, kada smo kao The Untouchables prvi put nastupili u beogradskom klubu 'VOX' pa sve do danas, odsvirali smo nešto preko četrdeset klupskih nastupa!" ističe Aleksandar.


Čini se da mladi postaju sve zainteresovaniji za blues svirke: "Za razliku od izvođačkog dela naše blues scene gde još nije došlo do pojave većeg broja mladih snaga, na strani blues publike, promena je očigledna. Sve više mladih dolazi na blues svirke, tako je na svim mestima na kojima se blues svira u gradu, a tako je i na svim do sada održanim koncertima u okviru ciklusa "BLUZ ZA B" u Klubu DOB-a. Ova činjenica ohrabruje i sigurno je da će ta podmlađena publika u skoroj budućnosti doneti i neke nove blues bendove na našoj sceni," kaže Đukić.


Predstojeći koncert u Klubu Doma omladine obećava odličnu atmosferu: "Na svom nastupu 19. marta 'The Untouchables' će predstaviti sve aspekte svog bavljenja blues-om. U uvodnom delu nastupa sviramo u našoj standardnoj trio postavi (Bojan Vulin – gitara, Marin Petrić Puroni – bubnjevi i perkusije i ja – bas i glas) da bi zatim dalji deo nastupa posvetili blues jammingu sa zaista sjajnim gostima: Aleksandra Bjeloš (bubnjevi) i Milan Petrović (klavijature). Aleksandra je izuzetno talentovana devojka i mislim da će njeno sviranje biti pravo zadovoljstvo za publiku koja bude došla na naš koncert. Ona istovremeno predstavlja novu generaciju muzičara koji donose novi senzibilitet na našu muzičku scenu. Sa druge strane, tu je i sjajni Milan Petrović, jedan od  'hardest working people', veoma je aktivan i neprekidno svira sa svojim Quartetom na našoj klupskoj i koncertnoj sceni" ističe Đukić.


"Tokom 2012. godine 'The Untouchables' su odsvirali nekih petnaest jamming svirki u klubu 'VOX' na kojima su im se na sceni često pridruživali muzičari koji su dolazili na te jamminge. To su bila fenomenalna iskustva i najbolji način da se blues kao muzika u potpunosti shvati i nauči. Aleksandra Bjeloš je bila jedan od učesnika jamminga u VOX-u i ta saradnja se odmah izdvojila, pošto smo se jako dobro muzički razumeli od samog početka. Naš bubnjar i perkusionista Marin Petrić povremeno kao gost nastupa sa kvartetom Milana Petrovića i otud je došlo do naše saradnje i plana o zajedničkom nastupu 19. marta u Klubu DOB-a. Mislim da će publika uživati, budući da i mi uživamo u ovom zajedničkom sviranju i to se vidi i čuje," zaključuje Aleksandar Đukić.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..