Nastavljajući tradiciju promovisanja naših mladih i talentovanih muzičara, Centar lepih umetnosti Guarnerius će svojoj publici u utorak, 11. decembra 2012. godine (20h), predstaviti pijanistkinju MARIJU GOLUBOVIĆ.

 

Mlada Beograđanka je ove godine završila osnovne studije klavira na  Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a dobitnica je brojnih nagrada i priznanja na takmičenjima i festivalima.

Svoj već raznoliki repertoar, Marija je obogatila i saradnjom sa Helenskim fondom za kulturu u Beogradu, sa kojim od 2009. godine radi na promociji grčkih kompozitora,  a ove godine je premijerno u Srbiji izvela i delo argentinskog kompozitora Rodriga Ratijera.

 

Za prvo predstavljanje publici Guarneriusa, Marija je odabrala program  na kojem će se naći kompozicije Bramsa, Lista i Betovena.

 

MARIJA GOLUBOVIĆ je rođena 1990. godine u Beogradu. Pohađala je nižu, a zatim i srednju muzičku školu „Dr Vojislav Vučković“, a ove godine je završila osnovne studije na klavirskom odseku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Dejana Sinadinovića. Tokom svog školovanja, pohađa brojne kurseve (prof. Arba Valdme, Đorđa Milojkovića, Ćincije Bartoli i Mauricija Moretija).

 

Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja na domaćim takmičenjima i festivalima, a posebno je zapažen njen nastup na 46. Mokranjčevim danima u Negotinu (2011), kada u okviru programa “Mladi laureati Listu” izvodi Listovu transkripciju 5. Betovenove simfonije.

 

Aktivna je kao kamerni muzičar i nastupa u okviru dua sa klavirom, violinom i violom. Od 2006. godine sarađuje sa violinistkinjom Ninom Milojković, sa kojom prvi put nastupa na koncertu u Galeriji SANU povodom otvaranja međunarodnog simpozijuma u organizaciji SANU (2006), a potom i više puta na Kolarčevom podijumu kamerne muzike, kao i u Ruskom domu.

 

2011. godine Marija je počela da radi na aranžmanima sonata baroknih kompozitora, a u junu iste godine na koncertu Odseka za kamernu muziku u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine, premijerno izvodi Sonatu br. 2 Đanbatiste Ćirija, u obradi za klavir i violu.

 

U saradnji sa Helenskim fondom za kulturu u Beogradu, u junu ove godine održala je koncert na kome je predstavljeno klavirsko stvaralaštvo istaknutog grčkog autora, Manosa Hadžidakisa.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..