Čuveni pijanista Ivo Pogorelić 18. marta 2024.  održao je koncert sa Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, pod dirigentskim vođstvom Aleksandra Markovića u, do poslednjeg mesta ispunjenoj, Kolarčevoj zadužbini gde su ispraćeni aplauzima i višeminutnim ovacijama. Koncert je bio rasprodat mesec dana unapred, a  Pogorelić i umetnici iz Novog Sada oduševili su posetioce svojim izvođenjem. Koncert je počeo delom „Islamej: Orijentalna fantazija“ (Milij Balakirjev), a u prvom delu izveden je koncert za klavir i orkestar br. 2 u C molu Sergeja Rahmanjinova, gde je koncertmajstor bio Florin Ilijesku. U drugom delu koncerta izvedena je simfonijska svita "Šeherezada" Nikolaja Rimskog-Korsakova u čast 180 godina od rođenja ovog kompozitora.

Kao solista nastupio je violinista Ilijesku, inače prvi koncertmajstor Simfonijskog orkestra Radio Frankfurta, kome je ovo bio prvi nastup u Beogradu i prvi nastup sa maestrom Pogorelićem.

Koncert je organizovao Centar beogradskih festivala - CEBEF. U publici su bile brojne ugledne ličnosti iz sveta umetnosti, među kojima su bili Rade Radivojević, Vladimir Marković, Mira Adanja-Polak i drugi.

foto CEBEF, Belkisa Abdulovic

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..