Sarajevska atrakcija, grupa Divanhana je 4. marta 2024. objavila spot za pesmu „Bajami”, a već od subote, 9. marta, očekuje ih fascinantna serija koncerata. Pesma „Bajami”, koju je komponovala pevačica Selma Droce, smiljena je u saradnji sa španskim gitaristom Luisom Robiskom (Robisco). Ovaj sjajni flamenko gitarista je gledao Divanhanu na koncertu u Španiji, upoznao se sa njima i izrazio želju da jednog dana naprave nešto zajedno. Brže nego što su očekivali, svetska turneja je gitaristu Robiska dovela do Bosne i Hercegovine. Samo nekoliko dana zajedničkog druženja i sviranja dovelo je do saradnje i snimanja pesme „Bajami”, u čemu su učestvovali i basista i perkusionista Robiskovog trija.

Pesma se nalazi na raznim striming platformama, a video možete pogledati na linku:

Divanhana će premijerno uživo izvesti ovu pesmu već 9. marta u Novom Sadu, kada bend započinje ovogodišnju turneju koncertom u Pozorištu mladih, sa početkom u 19.30.

To je početak raskošne sezone, koju će grupa nastaviti svojim prvim koncertom u Londonu, 25. marta. Kako je prošle godine magazin „Songlines” dodelio Divanhani nagradu „The Best Group” u world music kategoriji, uredništvo ovog prestižnog magazina je pozvalo bend da nastupi na proslavi 25 godina postojanja časopisa u uglednom centru Barbikan. Pored Divanhane, na bini će se naći legendarni malijski pevač Salif Keita, montrealski Le Vent du Nord i londonski hit sezone Balimaya Project.

Rast popularnosti Divanhane je dovela do toga da u maju ove godine grupa ima turneju u Australiji, u okviru koje će održati čak šest koncerata. No, ni Evropa nije zapostavljena, jer će pored velikog broja koncerata, u julu grupa nastupiti na poznatim festivalima u Nemačkoj, Švajcarskoj, Francuskoj, Belgiji…

Jedna od najvažnijih destinacija za grupu je, naravno, Srbija, u kojoj su odavno prepoznati kao vrhunski neosevdah (a i više od toga) bend. Nakon Novog Sada, publika će imati priliku da sluša uživo Divanhanu u Bajinoj Bašti, Negotinu, Priboju, Kragujevcu, Kosjeriću, Kruševcu, Rumi, Inđiji…

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..