U sklopu manifestacije „African American History Month”, u utorak, 20. februara od 20 časova, u Velikoj sali Doma omladine Beograda biće održan koncert Big Benda Radio-televizije Srbije sa poznatim američkim trombonistom Korijem Vilkoksom (Corey Wilcox). Ulaznice su u prodaji na Blagajni DOB, putem eFinity mreže i onlajn, po ceni od 1200 RSD. Koncertom „African American History Month”, Big Bend Radio-televizije Srbije i Dom omladine se, u saradnji sa Ambasadom SAD, i ove godine pridružuje obeležavanju meseca afroameričke istorije.

Sa američkim džez virtuozom na trombonu, Korijem Vilkoksom, izvešće dela nekih od najznačajnijih autora američke džez literature, kao što su Djuk Elington, Kaunt Bejzi, i drugi. „African American History Month” deo je globalnog, američkog projekta za popularizaciju afroameričke kulture, čime se slavi i odaje poštovanje dostignućima i uspesima Afroamerikanaca u Americi. Veliki doprinos Afroamerikanaca istoriji američke kulture, dugo je bio zanemarivan, čak i zaboravljan. Uz mukotrpno osvajanje prava na jednakost i postepeno prihvatanje njihove umetnosti u javnosti i medijima, zahvaljujući organizovanoj akciji kao što je „African American History Month”, danas možemo reći da su konačno afroamerčki umetnici dobili mesto koje im pripada.

Ovaj koncert realizuje se u sklopu programsko-poslovne saradnje između Muzičke produkcije RTS I Doma omladine Beograda i Ambasade SAD u Beogradu. Big Bend RTS je preko 75 godina reprezent vrhunskih umetničkih dometa u džez muzici, sa najvišim standardima u izvođenju ove vrste muzike. Dom omladine, kao institucija koja od 1971. godine organizuje Beogradski džez festival – najstariji i međunarodno najugledniji srpski džez festival, kontinuirano radi na promociji džez muzike kao umetničke forme i daje podršku srpskoj džez sceni. Publici će do kraja godine zajednički predstaviti još izuzetnih umetničkih programa u izvođenju Big Benda RTS i istaknutih domaćih i inostranih solista i kompozitora, koji će nastupiti kao specijalni gosti.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..