Pripremite se da vas očara globalna fuzija umetnosti i kulture na WRLDArts festivalu, omladinskoj proslavi koja će imati svoj internacionalni debi 28. decembra 2023. godine u 19 časova na sceni Opere i teatra Madlenianuma u Beogradu. Ovaj jedinstveni događaj je rezultat saradnje Omladinske fondacije XChange za kulturnu razmenu i Kulturnog centra Beograda. Kinesko-američka omladina će se sastati sa svojim srpskim kolegama kako bi probudili kulturnu razmenu kroz moćno sredstvo – umetnost. Učesnici WRLDArts festivala koji će vas povesti na ovo jedinstveno putovanje kroz razmenu tradicionalnih kineskih i srpskih umetničkih formi na jednoj sceni su:

Hor „The New Moon“, pod vođstvom priznatog dirigenta i tenora Heming Cao, će predstaviti svoje muzičke talente na WRLDArts festivalu. Horska grupa koja niže izvanredne rezultate od svog osnivanja 2020. godine, sastavljena pretežno od Azijsko-americkih članova. Hor sa sedištem u Bostonu ima četiri nivoa koji odgovaraju različitim starosnim grupama i nivoima znanja, uključujući dečiji hor, omladinski hor, ansambl „a cappella“ i mešoviti hor za odrasle. Uprkos svom kratkom postojanju, hor zabeleži eksplozivan uspeh, nastupajući na prestižnim događajima kao što su Međunarodni festival azijske muzike u Bostonu i Nacionalna novogodišnja Gala za kinesku omladinu. Nastupaće i na 17. Međunarodnom horskom festivalu u Kini.

Hor Muzičke škole "Stanislav Binički" iz Beograda, ima dugogodišnju tradiciju kao i veliki broj nagrada sa regionalnih, republičkih i međunarodnih takmičenja i festivala u Srbiji. Osim na takmičenjima, Hor "Stanislav Binički" nastupa na koncertima i jubilejima škole, a do sada je imao izuzetne nastupe u eminentnim dvoranama u Beogradu, kao što su Narodni muzej, Dom JNA, Dom Vojske, sala Beogradske filharmonije, Beogradski sajam, Palata republike Srbije. Profesor mr Jana Nevajda, sa horom muzičke škole "Stanislav Binički" nastupa jos od 2000 godine.

Polaznici GRUBB fondacije, koja radi sa romskom decom i omladinom kako bi svako mogao da ostvari puni potencijal i društvenu integraciju. Originalno povezivanje programa za podučavanje sa umetničkim programima, dodatno motiviše školovanje Roma i uvećava njihovo samopouzdanje i veštine. Polaznici su 2017.godine otvorili poznati dečji festival Radost Evrope. Vođeni velikom željom i neospornim talentom, predstavljaju nam svoju muziku i ples, jedinstvenu kombinaciju savremenog hip-hopa i tradicionalne romske muzike. Njihov glas slavi romsku kulturu i ohrabruje mlade izvođače da budu ponosni na svoje korene. GRUBB fondacija je dobitnik prve nagrade Evropske komisije za najuspešniji projekat u Srbiji koji podstiče integraciju Roma, 2017.godine.

Specijalna gošća je kineski sopran Vanže Žang (Wanzhe Zhang) koja će zatvoriti festival zajedno sa učesnicima oba hora izvedbom romske pesme “Od Erba do Dunava”. Ona ima vodeću ulogu u svetu klasične muzike i kulturne razmene. Poznata je po nastupima u prestižnim prostorima širom sveta, uključujući Karnegi Hol (Carnegie Hall) i međunarodne koncertne dvorane. Takođe se bavi i kamernom muzikom, pa je sa svojim srpskim partnerom, pijanistom Dejanom Sinadinovićem objavila nastupe uživo za Parisian Record Anima. Njen doprinos se proteže i na liderske uloge u muzičkim udruženjima i organizaciju međunarodnih muzičkih događaja. Predsednica je Fondacije Univerzalnih Umetnika (Universal Artists Foundation) i potpredsednica Kinesko-srpskog centra za naučnu i kulturnu razmenu (Chinese-Serbian Center for Scientific and Cultural Exchange).

Ne zaboravite – obeležite 28. decembar u vašim kalendarima i doživite globalnu proslavu umetnosti, jedinstva i beskrajnih mogućnosti kulturne razmene u srcu Beograda na WRLDArts festivalu.

Ulaz je slobodan.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..