Od 13. do 18. decembra 2023, u organizaciji Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, se održava 32. Bassomania, na nekoliko lokacija. Ove godine gostujući profesor biće Ivan Kitanović, solo kontrabasista orkestra Wiener Symfoniker. Gostovanje Ivana Kitanovića nosi posebnu simboliku, jer se radi o bivšem studentu Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Program manifestacije Bassomania, kao i svake godine, sastoji se od kombinacije koncerata eminentnih muzičara, majstorskih kurseva i nastupa učenika i studenata iz Srbije i regiona. U ponedeljak, 18. decembra u 19.00 velika sala SKC-a, u okviru programa Bassomania, nastupa Filip Dokljanov ns kontrabasu i Dušan Egerić na klaviru.

Na programu su:  Franz Schubert: Lieder - 10 transkripcija za kontrabas i klavir, Pēteris Vasks: Bass Trip. Filip Dokljanov rođen je 1998. u Beogradu. Osnovno i srednje obrazovanje stekao je u MŠ „Josif Marinković“ u Vršcu na odsecima za tamburu i kontrabas u klasi prof. Aleksandra Jankovića. Srednju muzičku školu za kontrabas završio je kao đak generacije. Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, osnovne akademske studije na odseku za kontrabas upisuje 2017. godine u klasi prof. Slobodana Gerića. Kao član orkestra nastupao je na mnogim internacionalnim projektima i festivalima.

Godine 2018/19. studirao je preko „Erazmus“ programa na Konzervatorijumu u Vigu (Španija), gde je svirao sa „Orquesta Clásica de Vigo“ i profesionalnim orkestrom „Orquesta Vigo 430”. Godine 2019. postaje član Nacionalnog ansambla „Kolo“.

Osnivač je i aranžer jedinstvenog kvarteta kontrabasa „Veridis quo“ koji neguje dela domaćih kompozitora. Njegov aranžman Heruvimske pesme za kvartet kontrabasa snimljen je profesionalno i nalazi se u monografiji o jubilarnoj 30. Bassomaniji koju je izdao Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu. Kao ljubitelj muzike Franca Šuberta iznedrio je zbirku 10 transkripcija Šubertovih solo pesama za kontrabas i klavir koja će biti objavljena na jesen 2023. godine u znamenitoj izdavačkoj kući „Kompozitor“ iz Sankt Peterburga. Održao je pet solističkih koncerata, diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu kao student generacije gudačke katedre, a master studije završio sa najvišim prosekom. Godine 2021. nastavlja studije na Praškom konzervatorijumu Trenutno je doktorand na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je i zaposlen kao istraživač-pripravnik sa ciljem stvaranja i promovisanja srpske nacionalne muzike na kontrabasu. Dvostruki je dobitnik Dositejeve stipendije Fonda za najbolje studente Republike Srbije.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..