Koncertna promocija trećeg albuma džez grupe SCHIME pod nazivom ''Ursa Major'' biće održana u petak, 8. decembra u 19 časova u Ustanovi Kulture Parobrod. Ulaz na koncert je slobodan. Album “Ursa Major” nastao je u toku 2022. godine i na njemu se nalazi sedam novih autorskih kompozicija, od kojih šest kao autor potpisuje Sava Miletić, a jednu Luka Ignjatović, dok aranžmane potpisuje čitav bend. Album je objavila izdavačka kuća Sekvoja. Nakon prošlogodišnjeg aranžerski raskošnog albuma “Melange” sa Kamernim orkestrom Muzikon, SCHIME se ove godine vraća osnovnoj formaciji kvarteta, nastavljajući da istražuje i pomera granice vlastite kreativnosti.

Ovoga puta, prateći autorsku viziju Save Miletića, četvorica uigranih muzičara predstavljaju nešto kamerniju, liričnu stranu svog izraza. Stasali i sazrevali na zvucima uzavrele njujorške post-bap scene 21. veka, a potom evoluirali kroz slobodan i avanturistički pristup kombinovanju džeza i klasične muzike na tragu legendarnog Vejna Šortera, na albumu “Ursa Major” dodaju i delikatnu notu savremenog evropskog pijanističkog džeza. Podjednako se oslanjajući na svetlu tradiciju žanra i savremene tendencije, na vanvremenske i prepoznatljive žanrovske koordinate ali i iskorake u nepoznato, SCHIME danas predstavljaju jedan od najzrelijih autorskih projekata i pokretačku snagu džez scene u Srbiji.

SCHIME je osnovan 2015. godine u Beogradu, a svoj prvi album “Do You Really Wanna Play?“ izdaje 2016. godine za izdavačku kuću Metropolis Music. Nastupi benda privlače veliku pažnju domaćih i stranih kritičara, od kojih treba izdvojiti sjajne kritike dva najpoznatija džez medija na svetu - magazina Downbeat i sajta All About Jazz. Bend SCHIME je svoj drugi album pod nazivom “Visualisation“ izdao za švajcarsku izdavačku kuću UNIT Records maja 2018. godine.

Od 2020. godine SCHIME sarađuje sa kamernim ansamblom Muzikon. Članovi benda su za ovaj nesvakidašnji kombinovani sastav (džez kvartet i devetnaetočlani gudački orkestar) komponovali originalnu muziku koja je javnosti bila predstavljena online nastupom na Agelast Youtube kanalu uživo iz Kolarčeve zadužbine. Nastup je privukao veliku pažnju publike i kritičara pa je usledio poziv sa prestižnog Moers festivala u Nemačkoj na kojem je ovaj projekat predstavljen evropskoj publici putem čuvene televizije Arte. Usledili su nastupi u Srbiji i Crnoj Gori kao i otvaranje Beogradskog džez festivala 2022 godine.

Izdavačka kuća Sekvoja osnovana je 2022. godine sa idejom promocije umetničkih i nekomercijalnih muzičkih žanrova, kao i stvaranja samostalne zajednice koja neguje i podržava izraženo autorstvo. Trenutna saradnja sa sedam autora stvorila je opus od deset izdanja, kako instrumentalnih, tako i vokalno-instrumentalnih dela.

Foto

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..