Dom omladine Beograda i Muzička produkcija RTS sa velikim zadovoljstom najavljuju izuzetno atraktivnu saradnju i koncert, koji će Big Bend RTS i Igor Vins održati u Velikoj sali Doma omladine Beograda, u petak, 24. novembra, u 20 časova. Ulaznice po ceni od 1200 RSD su u prodaji na Ticket Vision prodajnim mestima i onlajn na Tickets.rs. Ulaznice kupljene za prvobitno planirani datum (31. maj) važe i za novi termin.

Igor Vins, umetnik jedinstvenog muzičkog izraza, nastupiće zajedno sa našim eminentnim džez orkestrom, Big Bendom RTS, na velikom koncertu u okviru koga će Igorova muzika biti premijerno izvedena u aranžmanima pisanim za veliki džez orkestar.

Uz dva singla objavljena od početka ove godine, “Reči”  i “Zato što volim”, i zapaženog učešća u polufinalu izbora za Pesmu Evrovizije, kompozitor, autor, vokalni solista i instrumentalista, Igor Vins, nam najavljuje novu saradnju i sa neskrivenim entuzijazmom poziva na koncert 24. novembra u Domu omladine Beograda: “Veoma sam počastvovan što je došlo do ove fantastične saradnje. Ovo je prvi put da će moje numere biti izvođene u sasvim novim aranžmanima, napravljenim specijalno za Big Bend RTS. Biće to zaista unikatan koncert, i zato upućujem poziv svima da dođu.  Aranžmani su toliko bogati, biće veoma inspirativno, a pored toga, moram da napomenem koliko je zahtevna produkcija ovako velikog koncerta, tako da bi zaista bila prava šteta propustiti ovu priliku jer je veliko pitanje da li će repriza biti moguća.”

Nakon svog drugog albuma, snimanog uživo na velikom koncertu na Kalemegdanu, 2018. godine, “Igor Vince & His Drum, Brass And Keys LIVE @ Kalemegdan“, Igor Vins objavio je nekoliko singlova među kojima su “Sreća je”, kao i “Vreme je”. Od vrlo energičnih, ritmom nabijenih numera i prodornih duvačkih linija, do najsuptilnijih balada, Igor se na sebi svojstven način razigrava sa žanrovima kao što su fank, soul, rok, rege, r’n’b, worldbeat, afrobeat, džez i pop.

Big Bend RTS jedini je profesionalni džez ansambl u Srbiji u formaciji big benda. Osnovan 1948. godine, veoma brzo se afirmisao kao izvođački sastav sa odličnim interpretacijama i eminentnim dirigentima, kompozitorima i aranžerima koji su ga predvodili, kao što su Mladen Bobi Guteša, Vojislav Bubiša Simić, Zvonimir Skerl, Duško Gojković, Stjepko Gut.

Ansambl je nastupao sa najvećim svetskim imenima džez muzike, kao što su: Klark Teri, Beni Golson, Džoni Grifin, Mejnard Ferguson, Toni Skot, Džerom Ričardson, Erni Vilkins, Alvin Kvin, Redži Džonson, Edi Henderson, Henk Mobli, Fili Džo Džouns, Džon Hendriks, Roj Hargrouv, Bred Lili, Ak Van Rojen, Peter Herbolcajmer, Ed Tigpen, Sal Nistiko, Nejtan Dejvis, Don Bajas, Li Konic, Don Menca, Stiv Ture, Roni Kjuber, Rendi Breker, Džon Fedis, Čak Findli, Bobi Šu, Hajnc fon Herman, Vik Vogel, Karlhajnc Miklin, Edrien Mirs, Piter King, Ilja Reijnhoud, Bert Joris, Gregori Hačinson, Jens Vinter, Džesi Dejvis, Džon Fedčok, Klaus Rajble, Andrea Tofaneli, Simon Rigter, Samjuel Blazer, Omar Sosa, Nils Vogram, Džon Maršal, a takođe i zvezdama svetskog šou-biznisa, među kojima su: Rej Čarls, Deni Kej, Žozefina Bejker, Dajana Šur, Mirej Matje, Enriko Masijas, Ani-Frid Lingstad (Abba) i druge.

Orkestar je iznedrio plejadu vrhunskih solista koji su poznati i priznati u svetu, kao što su Mile Pavlović, Bora Roković, Duško Gojković, Lala Kovačev i Stjepko Gut.

Kao značajan nosilac domaće džez scene, Big Bend RTS je održao brojne koncerte u gradovima u Srbiji, a učestvovao je i na vodećim domaćim džez festivalima, među kojima su Beogradski džez festival, Novosadski džez festival, Valjevo džez fest, Nišvil džez i bluz festival, Pančevački džez festival, Internacionalni džez i bluz festival Šabac. Nastupao je i na mnogim poznatim svetskim festivalima u Tel Avivu, Montreu, Marseju, Solunu, Minhenu, Staroj Zagori, Ingolštatu i Nojburgu, kao i na koncertima koje je u Beogradu, Parizu i Ženevi organizovao UNICEF. Dobitnik je Sretenjskog ordena trećeg reda, za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u javnim i kulturnim delatnostima.

U diskografiji ansambla posebno se izdvajaju studijski albumi „Džez orkestar Radio Beograda 1948-1978“, „Muzika moje mladosti“, Stjepko Gut i Big Bend RTS „Afro Balkanske skice“, „Vili Johans i Big Bend Radio Beograda“, „Big Bend Radio Beograda – 75 godina Radio Beograda“, „Karavan“, „Its time for Jazz“, „Sweet Love“ , Duško Gojković i Big Bend RTS „Latin Haze“, „Balkan Soul“, Big Bend RTS i Samjuel Blazer „Aquarelle“ i „Mimo od Budve“.

Big Bend RTS danas je moderni orkestar, koji realizuje uspešne koncertne sezone, nastupajući sa najeminentnijim džez muzičarima današnjice iz zemlje i sveta. U izvođačkom opusu neguje tradiciju džez muzike, te uspešno odgovara i zahtevima interpretacije moderne big bend muzike 21. veka. Posebno mesto na repertoaru ansambla pripada negovanje dela džez muzike, koja su inspirisana domaćom muzičkom baštinom, čime značajno doprinosi i očuvanju i javnom promovisanju nacionalne kulturne tradicije, stilizovane u novom zvuku. Prema programskim i koncertnim potrebama, nastupa i kao revijski orkestar, zajedno sa članovima drugih ansambala Muzičke produkcije RTS, proširujući repertoar i kompozicijama zabavne muzike različitih žanrova.

Ovaj koncert realizuje se u sklopu programsko-poslovne saradnje između Muzičke produkcije RTS i Doma omladine Beograda. Big Bend RTS je preko 75 godina reprezent vrhunskih umetničkih dometa u džez muzici, sa najvišim standardima u izvođenju ove vrste muzike. Dom omladine, kao institucija koja od 1971. godine organizuje Beogradski džez festival – najstariji i međunarodno najugledniji srpski džez festival, kontinuirano radi na promociji džez muzike kao umetničke forme i daje podršku srpskoj džez sceni.

www.domomladine.org

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..