U četvrtak 9. decembra održati koncert ArHai dua iz Londona u sali novog Jevrejskog kulturnog centra JKC (nekadasnji Rex) u ulici Jevrejska 16. Koncert počinje od 20 00 časova, ulaz je slobodan. Londonski duo ArHai čine muzičari i kompozitori Jovana Backović (vokal, elektronika) i Adrian Lever(srednjevekovni dulsimer, bugarska tambura). Njihova muzika istražuje preplitanje ambijentalnog, tradicionalnog i elektronskog zvuka, a podjednako se zasniva na tradiciji Balkana i Velike Britanije kao i originalnom autorskom materijalu. Nakon veoma zapaženog koncerta u legendarnom prostoru „Cafe Oto“ u Londonu 2020, kada su umesto svoje prepoznatljive fuzije elektronike i akustičnog zvuka izveli pretežno akustičnu set listu, njihova turneja u decembru 2021. zasniva se na sličnoj zvučnoj atmosferi – nastupi su u intimnijim prostorima, uz autentično „čitanje“ muzičkih tradicija u kojima su odrastali.

ArHai je osnovan u Beogradu 1999. godine, a njihov prvi album Mysterion (2006) objavio je PGP RTS. U tom periodu je bend sačinjavalo osam muzičara, a na programu su bile zastupljene i autorske kompozicije i aranžmani tradicionalnih pesama. Ova postavka je redovno nastupala na većim regionalnim festivalima do 2008. godine. Današnji sastav benda je od 2009. godine. Duo je objavio CD Eastern Roads 2013, a EP Where Light Resides 2019. godine. Izlazak novog albuma planiran je za 2022. godinu, dok je singl Immovable izašao u januaru 2021.
 
Jovana Backović je diplomirala kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a doktorirala je na University of East Anglia u Noriču. Živi u Londonu, gde je aktivna na muzičkoj sceni kao kompozitorka pozorišne i filmske muzike. Takođe, Jovanino kompozitorsko interesovanje je orijentisano ka istraživanju elektroakustične muzike i improvizacije. Njene kompozicije su izvođene na festivalima savremene muzike. Dobitnica je nagrade za komponovanje Sound and Music C19, a iste, 2021. godine, objavljen je CD njene autorske muzike za solo klavir Meditations for Piano.
www.jovanabackovic.com

Adrian Lever je osnovne studije muzike završio na City University u Londonu, a master rad iz oblasti kompozicije i dizajna zvuka je odbranio na Oxford Brookes univerzitetu. Njegova muzička interesovanja vodila su ga u različite žanrove i na brojne scene u Velikoj Britaniji i Evropi, među kojima se ističu saradnja sa Vladimirom Vladimirovim (bugarska tambura), nastupi u bendovima koji izvode fuziju tradicionalne i autorske muzike – Alma, Stepling, Gavin Fairhall Lever Trio (gitara), saradnja sa horom Voice Project (klavir)... Njegovo aktuelno autorsko usmerenje istražuje multimedijalni izraz kroz kompozicije Confluence i Watermark.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..