Poseban doživljaj za publiku BEMUS-a biće nastup slavnog pijaniste Aleksandra Madžara 10. novembra na Kolarcu u  okviru 53. BEMUS-a, kojim će otpočeti svoju seriju od osam koncerata posvećenih svim Betovenovim sonatama. Na programu u sredu biće L. van Betoven: Sonata za klavir op. 2 br. 1, 2 i 3, Dijabeli varijacije op. 120. Koncert se realizuje u saradnji sa Kolarčevom zadužbinom. Aleksandar Madžar je rođen u Beogradu, gde je počeo da uči klavir kod Gordane Malinović. Studirao je u klasama Arba Valdme, Eliso Virsaladze i Danijela Blumentala u Novom Sadu, Beogradu, Moskvi i Briselu. Pobednik je takmičenja u Ženevi (1986) i u Bolcanu („Feručio Buzoni”, 1989), a u Lidsu (1996) je osvojio treću nagradu.

Povodom osvajanja nagrade na Takmičenju pijanista u Lidsu, kritičar Tajmsa je opisao Madžara kao „najmaštovitijeg muzičara među finalistima”. Nakon ovog uspeha njegova karijera je vrtoglavo napredovala, pre svega na britanskoj muzičkoj sceni, gde je kao veoma traženi solista nastupao s Kraljevskom filharmonijom, Bi-Bi-Sijevim orkestrima Velsa, Škotske i Belfasta, Filharmonijom Bi-Bi-Sija, kao i Škotskim kamernim orkestrom. Koncertirao je širom Evrope i Azije pod dirigentskim vođstvom Paava Berglunda, Ivana Fišera, Paava Jarvija, Libora Pešeka, Andrea Previna, Andrisa Nelsonsa, Marčela Viotija... Svirao je i kao solista s Berlinskom filharmonijom, Evropskim kamernim orkestrom, radijskim orkestrima Kelna i Frankfurta, s Češkom filharmonijom, Beogradskom filharmonijom, Nacionalnim orkestrom Belgije, Budimpeštanskim festivalskim orkestrom, Štutgartskom filharmonijom. U kamernom muziciranju partner mu je violinista Ilja Gringolc, kao i sopran Julijane Banze, s kojom je nastupao u Bilbaou, Valensiji i Lisabonu. Vrlo je zapažena bila i Madžarova velika australijska turneja izvedena septembra 2017. sa izvanrednim nemačko-francuskim violončelistom mlađe generacije Nikolasom Altštetom na festivalu „Musica Viva”. Bio je to sjajni nastavak inspirativne saradnje dvojice umetnika započete u Sidneju na istoj manifestaciji 2015.

Aleksandar Madžar je održao brojne resitale u Evropi, Americi i Aziji, među kojima su i koncerti u Berlinu, Parizu, Londonu, Briselu, Firenci, Amsterdamu, Beogradu, Hagu, Milanu, Hamburgu, Pragu, Bostonu. Ostvario je turneje u Japanu, Kini, SAD-u i Kolumbiji, učestvovao na brojnim festivalima, kao što su: Bemus i Nomus, Festival Ive Pogorelića, zatim festivali u Bad Kisingenu, Šlezvig-Holštajnu, Badu Verishofenu, Verbijeu, Ruru, Davosu, Salcburgu, Aldeburgu, Lucernu. Još uvek se pamti njegov poslednji nastup na 44. Bemusu 2012. kada je izveo 6 Bahovih partita. Aleksandar Madžar se bavi pedagoškim radom na Visokoj školi za muziku u Bernu i na Kraljevskom flamanskom konzervatorijumu u Briselu.

Fotograf: Kristina Asimakopulu

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..