27.10.2021. u 20h Orkestar Muzikon i Bizjak duo izvešće dugo očekivani koncert u Zadužbini Ilije M. Kolarca. Muzikon nastavlja praksu saradnje sa fenomenalnim solistima tako da će ovaj put beogradska publika imati priliku da čuje koncert u izvedbi Lidije i Sanje Bizjak iz Francuske sa orkestrom. Koncert je osmišljen kao dve strane iste muzičke medalje te će prvi deo koncerta biti posvećen stvaralaštvu klasicizma, dok je drugi deo koncerta rezervisan za stvaralštvo kompozitora dvadesetog veka. Publika će biti u prilici da čuje koncert za klavirski duet i orkestar Jana Koželuha kao i koncert za klavirski duo i gudački orkestar Malkolma Arnolda. Muzikon orkestar će izvesti i dva divertimenta, Volfaganga Amadeusa Mocarta i Bele Bartoka.

Nakon nastupa u Beogradu, orkestar Muzikon i Bizjak duo nastupiće i u Soboru narednog dana.

Bizjak duo: Lidija Bizjak, Sanja Bizjak

Koncertmajstor/umetnički rukovodilac orkestra: Miloš Petrović

Program:

V. A. Mocart – Divertimento Be dur KV
L. Koželuh – Koncert za klavirski duet i gudački orkestar
M. Arnold – Koncert za klavirski duet i gudački orkestar
B. Bartok – Divertimento Sz 113 za gudački orkestar

Karte se mogu kupiti u biletarnici Kolarca ili u okviru prodajne mreže tickets.rs po ceni od 1000, 1400, 1800 dinara.
Rođene u Beogradu, Lidija i Sanja Bizjak studirale su kod Zlate Maleš pre nego što su se nekoliko godina kasnije pridružile klasi Žaka Ruvijea na Pariskom konzervatorijumu.

Nakon što su se prvo bavile solističkim karijerama, 2002. godine osnovale su duo, nastupajući sa Beogradskom filharmonijom i osvojivši dve specijalne nagrade na takmičenju Klavirski duo ARD u Minhenu 2005. godine.

Popularne među francuskom publikom, nastupale su u Auditorium de Radio France, Musee d'Orsai i Salle Gaveau, u Rokue d'Antheron, Nohant, Sulli, Auvers-sur-Oise, Palazzetto Bru Zane u Veneciji, La Folle Journee u Nantu, Ekaterinburgu i Japanu.

Redovno nastupaju sa orkestrima kao što su Orchester Philharmonikue de Radio France, Orchester National de France, Orchester National du Capitole de Toulouse, Hong Kong Sinfonietta, Sinfonia Varsovia, Orchester Philharmonikue de Liege, Stuttgarter Philharmoniker…

Lidija i Sanja Bizjak debitovale su na BBC Proms u Londonu sa „Karnevalom životinja“ sa Britten simfonijskim orkestrom, snimile su CD sa delima “Petruška” i „Posvećenje proleća“ Stravinskog, kao i CD sa Pulankovim koncertima sa Štutgardskom filharmonijom za Onyx, koji su dobili odlične kritike u medijima.

Lidija Bizjak, rođena u Beogradu 1976. godine, počela je da svira klavir sa šest godina. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Beogradu 1996. godine, a zatim je studirala na Pariskom konzervatorijumu kod Žaka Ruvijea i Morisa Burga, osvojivši prve nagrade za klavir i kamernu muziku. Godine 2001. završila je postdiplomske studije na Konzervatorijumu kod Žaka Ruvijea. Svirala je i na master kursevima za Mareja Perahija, Leona Flejšera, Ferenca Radoša, Arija Vardija, Aleksandra Lonkiha, Idu Levin, Kristofa Rihtera, Kseniju Janković, Irenu Grafenauer i Serđa Azolinija.

Nakon pobede na mnogim državnim takmičenjima, osvojila je glavnu nagradu na Međunarodnom pijanističkom takmičenju u Dablinu 2000. godine, kao i specijalnu nagradu (Compulsory Modern Piece).

Održala je veliki broj resitala i nastupa sa orkestrom. 2000. godine izabrana je da predstavlja grad od strane Cite de la Musique u Parizu, sa Aleksejem Ogrintchoukom u međunarodnoj seriji Rising Stars i nastupala je u mnogim velikim svetskim koncertnim dvoranama, uključujući njujorške Carnegie Hall, Vigmore Hall, Musikverein u Beču, Concertgebouw u Amsterdamu, kao i Cite de la Musique u Parizu.

Učestvovala je na festivalima kao što su Open Prussia Cove, Colmar, Lockenhaus, Roque d'Antheron, Folle Journee-Nantes, Perigord Noir, Juventus, Midem Classic, Laon, Martinu u Pragu ... Takođe se pojavljivala na ARTE, Mezzo i Serbian Radio-televizija i snimala je za SVR Stuttgart, RTE u Irskoj, France Musique i Radio Prag-Martinu Foundation.

CD Lidije Bizjak sa Schubertovom i Schumannovom sonatom na etiketi Lirink-France nagrađen je  „Diapason Decouverte“ nagradom 2006. Godine.

Rođena u Beogradu 1988. godine, gde počinje da svira klavir kod Zlate Maleš, Sanja Bizjak postaje studentkinja Pariskog konzervatorijuma kod Žaka Ruvijea sa dvanaest godina. Od tada je studirala kod Aleksandra Satza u Gracu, Elisso Virsaladzea u Minhenu i Dmitrija Aleksejeva u Londonu i svirala je na majstorskim kursevima za Ferenca Radosa, Menahema Presslera, Mauricea Bourguea, Olega Maisenberga, Igora Lazka, Felika Gottlieba i Stanislava Pochekina.

Nakon pobeda na mnogim takmičenjima za mlade pijaniste, osvojila je 2. nagradu na takmičenju «Vladimir Horovitz» 2003. u Kijevu. Sanja je imala veliki broj resitala u Evropi, Sjedinjenim Državama, Južnoj Americi i Japanu i nastupala sa Orchester d'Avignon, Essen i Beogradskom filharmonijom, Ukrajinskim simfonijskim orkestrom, Mocart virtuoznim festivalskim orkestrom u Tokiju.

Debitovala je u Parizu u l'Auditorium du Louvre 2006. godine i učestvovala je kao solista na festivalima poput Folle journee u Nantu i Tokiju, La Roque d'Antheron, Nohant, Auvers-sur-Oise u Francuskoj, Bemus u Srbija, u Viktorijinoj dvorani u Ženevi, Teatru na Elizejskim poljanama, Palazzetto Bru-Zane u Veniseu…

Sanja je snimila snimke za 3Sat, BBC 3, RAI 2, SAT, TV France 3, France Musique i Mezzo, kao i svoj prvi samostalni CD posvećen svim Rahmanjinovim „Etidama - Tableauk“ objavljenim 2013. godine za francusku izdavačku kuću DiscAuverS. Bila je laureat fondacije Natikis u Parizu od 2005.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..