Posle duge pauze izazvane pandemijom, Rosi fest organizuje prvu opersku premijeru u Beogradu – „Karmen, jedna tragedija“. Čuveno delo Žorža Bizea, u režiji Ane Grigorović, a pod dirigentskom upravom Stefana Zekića, biće izvedeno 6. 9. i 15. septembra povodom obeležavanja Evropskog dana jevrejske kulture. U duhu evropskih inicijativa velikih operskih kuća, Rossi fest predstavlja operu u ambijentalnom prostoru, u skladu sa merama, čiji je značaj veći od samog izmeštanja iz okvira institucije. „Karmen, jedna tragedija“ pokazuje pravac u kojem se opera razvija, postavljajući pred publiku delo značajno izmenjeno, a da nije izgubilo ništa od svoje prepoznatljivosti i autentičnosti.

Produkcija Rossi festa u fokus stavlja socijalno pitanje života Roma i migranata u sistemu evropskih zemalja, koje u sklopu migrantske krize 2015-2019. godine se suočavaju sa različitim oblicima diskriminacije. Sloboda o kojoj peva Karmen, prva operska romska heroina, ista je sloboda koju potražuju ugrožene socijalne grupe – na pravo kretanja, na pravo rada i naposletku na pravo slobodne ljubavi.

Prostor romskog naselja u kojem se odvija radnja opere ne gradi se  kulisama, već se odabirom prostora Dorćol Platz-a i Slikarnice Narodnog pozorišta, kreira u živom i autentičnom prostoru. Publika nije puki posmatrač, već učesnik u radnji, gost u životnom prostoru likova. Ovakav koncept, kao i sama adaptacija opere, do sada nije izvođena u Srbiji.

Društveno angažovana opera izvan okvira pozorišne sale je jedinstvena prilika da se operskoj publici predstavi nova forma umetničkog istraživanja i svetskog trenda, koji konačno dolazi i kod nas.

U produkciji učestvuju mladi, ali afirmisani kreativni tim saradnika i izvođača, koje domaća publika već prepoznaje.

Karte se mogu kupiti online  http://gigstix.com/sve-ulaznice/9-pozorite/3183-karmen-jedna-tragedija ili preko prodajnih mesta u knjižarama Vulkan.

Rediteljka: Ana Grigorović
Dirigent: Stefan Zekić
Scenografija: Dunja Kostić
Kostim: Ivana Ivić
Koreografija: Tamara Pjević
Video: Matija Novaković

Karmen – Nataša Rašić
Hoze – Stevan Karanac, Marko Živković
Eskamiljo – Vuk Zekić, Luka Jozić
Mikaela – Katarina Radovanović
Lilas Pastja – Nemanja Stamatović
Garsija – Đorđe Živadinović Grgur
Zuniga – Pavle Žarkov

<<  Mart 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..