Austrijski umetnik na sitaru i kompozitor Klaus Falšlunger (Klaus Falschlunger) pripremio je u prethodnim nedeljama seriju livestream koncerata pod nazivom "Saturday Night Sitar Session", u kojima predstavlja duo i trio programe sa različitim muzičarima. Za 11. juli, sa početkom u 21 čas je planiran njegov nastup sa Klemensom Rofnerom (Clemens Rofner) na električnom basu i Kristianom Unzinom (Christian Unsinn) na bubnjevima, kada će ova tri virtuoza prošetati kroz muzičke hemisfere istoka i zapada. Oni će predstaviti originalne kompozicije sa Falšlungerovog albuma "Rare Moments" kao i dela Vernera Pirhnera (Werner Pirchner),  Džoa Zavinula (Joe Zawinul) i The Beatles. Uključite se i pratite ovu trojicu muzičara kroz muzički kosmos!

Sitar je indijska lauta dugačkog vrata sa 20 žica čija je rezonantna kutija načinjena od bundeve. Žice se okidaju svojevrsnom trzalicom - specijalnim žičanim nosačem koji je pričvršćen na kažiprst, a zove se mizrab. Može se svirati po pragovima (slično kao na gitari ili mandolini) ili se mogu izvući i četvrtstepeni, takozvanom tehnikom "savijanja". Poseban zvuk instrumenta  nastaje sa jedne strane zbog širokog mosta, tako da žice malo „zuje“, kao i pomoću 13 rezonantnih žica koje odjekuju. Smatra se jednim od najtežih instrumenata za sviranje na svetu. Klaus Falšlunger već 25 godina usavršava svoje sviranje na ovom instrumentu, a učio je kod velikih majstora u Delhiju i Varanasiju.

Zahvaljujući Austrijskom kulturnom forumu u Beogradu i publika u Srbiji se priključuje ovoj seriji koncerata, koja se može pratiti samo uživo. S obzirom na činjenicu da se već zakazani koncerti širom Srbije otkazuju, ovo je retka prilika da pratimo uživo koncert i slušamo muziciranje na instrumentu koji se retko sreće na koncertima u Srbiji.

Link na promo video:
ovde & ovde

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..