Magičan krug horskih večeri zatvoren je u nedelju, 10. novembra u Sinagogi u Novom Sadu. Susret četiri hora i jednog vokalnog ansambla napunio je Sinagogu i preplavio publiku emocijama i oduševljenjem. Cela ova priča nastala je prošle godine, kada su dirigentkinja mešovitog hora KUD Svetozar Marković Suzana Lazar i dirigent omladinskog hora Nižnjeg Novgoroda iz Rusije Maksim Ivanov, stupili u kontakt i došli na ideju o saradnji i spajanju Novog Sada i Nižnjeg Novgoroda. Kao rezultat uspešnih koncerata, saradnje dirigenata i horova iz Srbije kao i gostiju iz inostranstva, odlučeno je da se ovaj niz horskih večeri ponovi.

- Izuzetno je važno da se horski zvuk neguje kroz ovakve manifestacije. Bitno je da dirigenti međusobno sarađuju, pokreću ideje i nesebično razmenjuju iskustvo. Isto tako je važno da pevači uče od drugih horova i dirigenata. Veliko je blago imati koncerte, pripreme za koncert, kao i druženje sa drugim horovima. Svi smo drugačiji i svako od nas nosi neku jedinstvenu energiju koju treba ceniti i koristiti za negovanje ove horske  putanje! Izuzetno je važno da nakon zatvaranja ovog magičnog horskog kruga, dirigenti ostaju u kontaktu radi razvijanja daljih ideja koje se javljaju u svakom momentu. Takođe bih želela da se zahvalim gradu Novom Sadu na finansijskoj podršci - izjavila je Suzana Lazar, dirigentkinja Mešovitog hora KUD Svetozar Marković iz Novog Sada.

Ove godine gosti festivala bili su kamerni hor Emanuil iz Valjeva koji vodi dirigentkinja Vanja Urošević, Kragujevačko pevačko društvo predvođeno dirigentom Đorđem Catićem, vokalni ansambl Mušket iz Novog Sada koji predvodi dirigent Vuk Milanović i gosti iz Mađarske, kamerni hor Arte Semplice kojim rukovodi Ildikó Heltai-Duffek.

Krug horskih večeri započet je u Valjevu u subotu 9. novembra, gde je domaćin bio kamerni hor Emanuil zajedno sa njihovom dirigentkinjom Vanjom Urošević.

- Upoznali smo se na Valjevskom horskom festivalu Horfest, odakle smo otišli sa izuzetno pozitivnim utiscima kako o samom festivalu, tako i o gostoprimstvu ovog hora. Oni su kamerni hor sa malim brojem članova koji svojim pevanjem i muzičkim izrazom uspevaju da očaraju sve slušaoce. Pomogli su nam da dočaramo cilj cele ove priče, a to je da ljubav prema muzici i stvaranju treba da nas spaja - dodala je Suzana Lazar.

Nakon što su ih dočekali domaćini iz Valjeva, članovi hora Emanuil, usledio je obilazak znamenitosti grada i predivnog predela, posle kog su Mešoviti hor KUD Svetozar Marković i gosti iz Budimpešte stigli u svečanu salu muzičke škole Živorad Grbić gde su dočekani od strane dirigentkinje Vanje Urošević.

- Ideja koja je stvorila Večeri horske muzike od izuzetnog je značaja za razvoj horskog izvođenja. Ono što nam je svima potrebno, a šta nam je organizator festivala KUD Svetozar Marković omogućio jeste okupljanje, razmena iskustva i repertoara, promocija svoje kulture, duhovnosti i tradicije na jednom mestu. Mi smo ponosni na to što smo ove godine imali priliku da budemo domaćini ovog divnog festivala u našem gradu i da ugostimo čaroban hor KUD Svetozar Marković sa dirigentkinjom Suzanom Lazar i fantastičan hor iz Budimpešte sa dirigentkinjom Ildiko Heltai-Duffek. Koncert je prošao opštim oduševljenjem publike, ali nam je još jači utisak ostavio koncert u novosadskoj Sinagogi, gde smo naišli na potpuno razumevanje muzike koju volimo i koju sa radošću izvodimo. Nadamo se da će ovaj festival zaživeti i da je ovo početak divne saradnje i neophodne horske scene - izjavila je Vanja Urošević, dirigentkinja  kamernog hora Emanuil.

Na zatvaranju ovog magičnog kruga u Sinagogi, mogao se čuti poprilično raznovrstan repertoar, ali i videti zanimljivi scenski nastupi. Gosti iz Mađarske, kamerni hor Arte Semplice preneo je mir i toplinu svojim horskim zvukom i izvedbom pretežno renesansnog repertoara.

- Jako se radujem što su se zajednički planovi sa dirigentkinjom Suzanom Lazar ovako uspešno realizovali i ostvarili. Rezultat naših zajedničkih stremljenja je iznedrio čak dva održana zajednička koncerta, gde su učestvovali i drugi sjajni horovi. Na putu za Valjevo članovi naših horova su imali priliku da se bolje upoznaju. Izuzetno veselu i raspoloženu atmosferu, koja je bila prisutna tokom celog puta, krunisao je još sjajniji koncert. U Valjevu su nas veoma srdačno dočekali članovi hora Emanuil sa njihovom dirigentkinjom Vanjom Urošević. Odličan i uspešan koncert se nastavio u još boljoj i veseloj atmosferi, koja su donela lepo provedene trenutke članova naša tri hora. U nedelju nakon zanimljivog razgledanja grada Novog Sada, veoma smo nestrpljivo čekali večernji koncert u novosadskoj Sinagogi. Svi horovi koji su učestvovali su imali veoma zahtevan repertoar i bila je velika čast i zadovoljstvo slušati ih i gledati, zajedno sa veoma raspoloženom publikom koja je do poslednjeg mesta popunila Sinagogu. Izuzetno smo zahvalni domaćinima na gostoprimstvu, besprekornom smeštaju i njihovom nastojanju da nam izađu u susret u svim našim potrebama. Iskreno se nadamo realizaciji sličnog događaja u skorije vreme i u Budimpešti – rekla je dirigentkinja Ildiko Hteltai –Duffek.

Novi Sad imao je i ove godine čast da zatvori magičan horski krug nastupom sva četiri hora i jednog vokalnog ansambla u Sinagogi.

- Pravo je zadovoljstvo nastupati u novosadskoj Sinagogi i scenu deliti sa ostalim horovima. Osmisliti i krenuti u realizaciju jednog ovakvog poduhvata je ogromna stvar, ne samo za organizatore ovog festivala, već i za nas, goste ovog predivnog grada. Želja nam je da se ova energija podeli širom naše zemlje, pa smo SKC Kragujevac, ponudili pomoć u realizaciji koncerata i širenju ove fantastične ideje i na druge gradove u Srbiji – rekao je dirigent Đorđe Catić

Novosadska Sinagoga je bila bogata mladom publikom, što je jedan od ciljeva ovakve manifestacije, uključiti mlade u horski svet i druge kulturne događaje.

- Na koncertu sam primetio veliki broj mladih ljudi i verujem da je to najbolji pokazatelj da je projekat uspešan. Saradnja dirigenata na  ovakvim nastupima stvara još bolje uslove za razvijanje novih ideja, zajedničkih koncerata i razmena informacija koje bi doprinele još kvalitetnijem radu horova. Naredne godine će, nadam se, naš grad Kragujevac uzeti učešće u organizaciji i realizaciji jednog ovakvog koncerta, a do tada ostaje još samo da se zahvalimo KUD Svetozar Marković kao i predivnoj dirigentkinji Suzani Lazar na pozivu i ukazanom poverenju - dodao je dirigent kragujevačkog hora, Đorđe Catić.

Ovaj koncert je uneo nešto novo za horsku scenu. Prisutnost scenskog pokreta i horskog teatra oduševio je publiku, a još zanimljiviji događaj koji je, po rečima dirigentkinje Suzane Lazar, plan za tradicionalnu realizaciju, jeste zatvaranje horskih večeri, kompozicijom koju izvode svi horovi zajedno.

Ono što je izmamilo osmehe i još veće emocije publike, jeste nastup Dečijeg hora KUD Svetozar Marković iz Novog Sada, koji je nastupio zajedno sa svim horovima u zajedničkoj kompoziciji.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..