Jedan od najboljih studenata violine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, pobednik Međunarodnog takmičenja gudača u Nišu, međunarodnog takmičenja „Petar Konjović“ i laureat Republičkog takmičenja, mladi virtuoz Miloš Stevanović održaće koncert u Ustanovi Gvarnerius, Centru lepih umetnosti Jovana Kolundžije u subotu, 14. septembra s početkom u 20 časova. Uz klavirsku saradnju Natalije Mladenović izvešće dela Mendelsona, Mocarta, Krajslera i Paganinija.

Ovaj koncert je deo osme sezone ciklusa koncerata „FMU i Gvarnerius nagrađuju“, koji promoviše najbolje studente, diplomce i postdiplomce Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Pokrovitelji osme sezone „FMU i Gvarnerius nagrađuju“ su Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Beograd a ulaz na koncert je slobodan.

Miloš Stevanović (1997.) počinje da svira violinu sa sedam godina u M.Š. „Mokranjac“ u klasi prof. Milutina Nikolića. U trećoj godini srednje škole prebacuje se u odeljenje za muzičke talente M.Š. “Kosta Manojlović“ u klasu prof. Sande Dramićanin. Uporedo radi sa prof. Ivanom Aćimoski-Žikić kod koje kasnije i nastavlja studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Pohađao je brojne majstorske kurseve kod profesora: Ofeja Simića, Tatjane Balasove, Igora Koretija, Aleksa Robsona, Terja Moe Hansena, Blagorodne Taneve, Lihaya Bendayana, Stefana Milenkovića itd.

Osvojio je brojne nagrade na takmičenjima od kojih su najznačajnije:

• Prva nagrada na “Petar Konjović” međunarodnom takmičenju u Beogradu

• Druga nagrada na Međunarodnom takmičenju “Ohridski biseri” (takođe dobitnik I specijalne nagrade – stipendije za San Francisko Univerzitet u Americi)

• Prva nagrada (laureat) Republičkog takmičenja u Beogradu,

• Prva nagrada na Međunarodnom takmičenju gudača u Nišu,

• Druga nagrada na međunarodnom takmičenju „Stringfest“ u Sremskoj Mitrovici.

Bio je član EUPHONY Omladinskog Orkestarskog projekta, pod dirigentskom palicom čuvenog Eda Spanjarda 2017. godine. Trenutno studira na “Musik und Kunst“ Univerzitetu u Beču u klasi prof. Pavela Vernikova.


<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..