U Noći muzike, u petak, 30. avgusta, na Ušću će se održati dva koncerta pod otvorenim nebom glavnog grada koja će publici dočarati klasičnu muziku u dva različita, a opet veličanstvena oblika – simfonijsko i horsko izvođenje najpoznatijih klasičnih dela, kao i neobičan spoj hevi metala i klasike u izvođenju gudačkog kvarteta. „Izuzetno smo ponosni što jedan ovakav kulturni događaj već godinama izaziva veliko interesovanje javnosti. Ove godine očekujemo preko 50.000 posetilaca na novobeogradskom platou na Ušću, što će Noć muzike učiniti najvećim koncertom klasične muzike svih vremena na ovim prostorima“, izjavili su organizatori manifestacije Boris Jovanović i Milan Tavčar na konferenciji za medije.

Noć muzike se ove godine održava kao deo Cloud festivalske platforme, a veče će u 20:30 časova otvoriti program „Top klasika“ u izvođenju Simfonijskog orkestra i Hora RTS-a, kao i hor Kolibri, predvođenim dirigentskom palicom maestra Bojana Suđića. Poznati operski pevač, tenor Anđelo Fiore će, kao solista i specijalni gost koncerta, svojim raskošnim glasom upotpuniti izvođenje popularnih fragmenata najpoznatijih dela Stevana Hristića, Đuzepea Verdija, Žorža Bizea, Aleksandra Borodina, kao i kompozicija Franca Supea, Artura Markesa, Petra Iljiča Čajkovskog i Karla Orfa.  

Drugi deo večeri planiran je za 22:30 časova, kada će nastupiti finski sastav Apokaliptika, koji je spojem hevi metala i klasike utemeljio novi muzički pravac i zauzeo jedinstveno mesto na svetskoj sceni. Program pod nazivom „Plays Metallica by Four Cellos“ ponudiće moćne i originalne interpretacije najvećih savremenih metal hitova, koje će četvorica virtuoznih čelista dočarati uživo svojim gudalima, dovodeći do usijanja zvezdano nebo iznad Ušća. Nakon bogate dvadesetogodišnje karijere, miliona prodatih ploča širom sveta i koncerata održanih u preko 40 zemalja, Apokaliptika je postala globalni fenomen, a beogradska publika moći će da uživa u njihovoj muzici besplatno i pod otvorenim nebom.

„Za Noć muzike pripremili smo izuzetno raznovrstan program. Sviraćemo brojne kompozicije s početka karijere Apokaliptike, kao i neke od naših omiljenih pesama bendova Metalika i Sepultura. Osim toga, u set listu smo uvrstili i pojedina klasična dela, kako bi se našlo po nešto za svakoga,“ najavili su članovi benda Apokaliptika.

Kapije Ušća za posetioce se otvaraju u 19 časova, dok će mere bezbednosti ostati iste kao i na ostalim, do sada održanim manifestacijama u okviru Cloud muzičke platforme. Ulaz je, kao i svake godine do sada, slobodan. Manifestacija Noć muzike podržana je od Ministarstva pravde, Grada Beograda i CEBEF-a.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..