U utorak 6. oktobra u velikoj sali Studentskog kulturnog centra u Beogradu nastupiće ansambl Beogradski barok. Koncert pod imenom Frančesko Đeminijani - Studija dobrog ukusa u umetnosti muzike počeće u 20 časova, a program predstavlja svojevrstan omaž umetničkom i teorijskom stvaralaštvu ovog značajnog baroknog kompozitora.

 

Program koncerta čine arije na škotske teme iz Đeminijanijeve Studije dobrog ukusa u umetnosti muzike iz 1749. godine koje će ansambl izvesti u saradnji sa vokalnim solistima Draganom Popović i Markom Živkovićem, kao i nekoliko instrumentalnih numera iz kompozitorovih najznačajnijih opusa. Čuveni italijanski violinista, kompozitor i pedagog Frančesko Đeminijani delovao je najveći deo svog života u Ujedinjenom kraljevstvu, i pored Georga Fridriha Hendla, jedan je od najzaslužnijih umetnika Britanije tog doba. Inspirisan narodnim stvaralštvom svoje nove domovine on istovremeno gaji lokalnu tradiciju i nadahnjuje je stilom italijanskog visokog baroka koji je, do tog vremena gotovo već postao standard u celoj Evropi.

 

Tokom koncerta će biti čitani delovi Đeminijanijeve studije čime Beogradski barok nastoji da potencira podjednak značaj kompozitorove pisane reči i muzike. Takođe, ansambl time dalje razvija ideju da kroz manje formalnu atmosferu koncerta približi publiku muzici, umetnicima i prefinjenom zvuku baroknih instrumenata koji su prava retkost u našoj sredini. Ulaz na koncert je besplatan.

 

Beogradski barok je muzički ansambl koji se već više od deset godina bavi istorijskom praksom izvođenja muzike 17. i 18. veka svirajući na replikama autentičnih instrumenata iz tog perioda, i jedan je od prvih ansambala te vrste u Srbiji. Ansambl je radio sa mnogim renomiranim muzičarima iz oblasti rane muzike i uspešno je nastupao na brojnim koncertima i festivalima u zemlji i inostranstvu. Koncerti Beogradskog baroka su više puta emitovani na radiju, televiziji i internetu.

 

U 2015. godini ansambl nastupa i u Gornjem Milanovcu, Jagodini, Vršcu i Zrenjaninu u okviru projekta Beogradski barok u Srbiji koji je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..