U sredu, 30. septembra 2015. u 18:00 - Nakon nekoliko godina izgleda da se knjižara Beopolis lagano vraća kući, u hol Doma omladine Beograda. Ovoga puta biće to u nešto drugačijem obimu i izgledu od onog koji pamtite, pa će nam tako Beopolisovci u poslednjoj sedmici septembra otvoriti svoju Beopolis Sobu u kojoj će vam predstaviti svoje književne i strip preporuke.


Isto tako, Beopolis soba će biti mesto gde ćete moći da se upoznate sa svim što ima veze sa knjigama, sa autorima, urednicima, kritičarima, izdavačkim kućama, i naravno, drugim čitaocima.

Inače, kao što ste već i navikli iz dosadašnje saradnje Doma omladine Beograda i Beopolisa, knjige i ono što ima veze sa knjigama neće biti jedini program koji će nuditi DOB i BSoba. Ideja je da ova saradnja bude pokušaj stvaranja jedne sasvim nove scene za kojom, očito je, ima potrebe.

Kao dokaz, a zbog svega toga pozivamo vas na otvaranje Beopolis sobe i mini koncert Kralja Čačka u sredu, 30. septembra od 18 časova u holu Doma omladine Beograda. Ono što je bitno je da će možda biti još jedno (gost) iznenađenje, a ulaz je, naravno, slobodan.  

Kralj Čačka

Nenad Marić je poeta, pevač i gitarista koji desetak godina nastupa pod imenom Kralj Čačka. Muzički urednici i kritičari ga obožavaju: za njih, Kralj je tihi buntovnik i sanjar, srećna kombinacija zanatlije i umetnika, harizmatični zabavljač s porukom, hroničar i raspevani mudrac. Kolege ga uvažavaju i redovno dolaze na njegove svirke, a publika u njemu vidi ono što želi da vidi – najčešće srpskog Toma Vejtsa – što je već godinama nadimak ovog talentovanog beogradskog Čačanina. Njegovo kraljevstvo seže od bluza, džeza, latina i rokenrola, pa sve do starogradske muzike, kabarea i šansona. Tekstovi su mu prepuni socijalnih komentara, ironični, gorki i duhoviti. Boemija, šarm gubitnika, distanciranost teme su koje ga prate i opisuju.

 

Za mnoge posetioce njegovih koncerata, dileme nema: Kralj Čačka jeste nekrunisani vladar muzike koju je teško svrstati u neku kategoriju. Istina je da se pojavljuje se u bljeskovima i svakim novim izvođenjem iznenadi time koliko je muzika u stvari i isključivo pitanje ljubavi i emocija. Njegova inspiracija leži u onom, za mnoge, savršenom skrovištu: između najdubljih emocija i umetnosti sviranja, između noći u zadimljenom baru i jutra koje menja sve, između muzike putujućih trubadura i tananih jazz melodija. Iz tog skrovišta Kralj Čačka izlazi na glavnu ulicu i vodi nas sa sobom na put oko sveta.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..