U petak 19. juna 2015. u Centru urbane kulture “Imago” tik pre početak leta, velika opštenarodna fešta – zajednički koncert bendova BICIKL, Crno dete, The Cyclist Conspiracy, Moussaka, Lenhart Tapes i Mangulica FM! Šest bendova, šest različitih pristupa fenomenu folk/world muzike, ujedinjeno u želji da muziku tretiraju kao živu stvar, a ne kao muzejski eksponat;

 

 

od primordijalne, ritualne improvizacije benda BICIKL, preko kasetno-antropološkog low-fi bujona Lenhart Tapes, surf-folk erupcije Moussake, ezoteričnih bitova protkanih  turbo folk mantrama Mangulice FM, sevdah noise rocka Crnog Deteta , do garaznog rebetika i monumentalnog pustinjskog rocka The Cyclist Conspiracy. Ezoterija, falansterija, destilerija, folkhisterija – sve u jednoj kafani!

Vrata se otvaraju u 20:00h, a zabava traje do sitnih jutarnjih sati. Ulaz je 400 dinara.

Koncert podržava festival Novo doba, a za originalni plakat pobrinuli su se Aleksandar Denić i Darko Stanimirović.

BICIKL

 

Bicikl je nastao u Beogradu, u Srbiji, na jesen 2008. godine. Bend je započeo sa samo dva člana, imigranta iz Litvanije, sa idejom da promovišu stare litvanske paganske tradicije i da povežu sve ostale Litvance koji žive u Srbiji i poštuju paganske vrednosti. Ovaj kolektiv danas ima mnogo članova koji operišu na oupen-sors principima slobodne improvizacije, gde niko nije neophodan a svako je dobrodošao, što dovodi do toga da grupa menja sastav pred svaki nastup. BICIKL stvara u haotičnoj atmosferi sa čestim rotacijama instrumenata, gde svako svira instrument koji poželi u tom momentu.
 
Do danas su održali mnoštvo koncerata u Srbiji i inostranstvu, uključujući i nedavnu turneju sa turskim Hayvanlar Alemi, a 2014. kanadska etiketa "Halloween Quest" objavila je njihovu prvenac "Saknys" kao limitirano fizičko i digitalno izdanje.
 
Crno Dete
 
Crno dete je rok duo iz Beograda koji čine Milan Bukejlović (bubnjevi) i Damjan Brkić (gitara, glas). Bend počinje sa radom 2010. kao jednočlani projekat (gitara, ritam mašina, semplovi). Tadašnji izraz, koji je bio zasnovan na gitarskim rifovima bez improvizacije, zamenjuje potpuno suprotan stil: muzika bez pripreme, bez upotrebe mašina, nastala tokom samog izvođenja. Od 2013. godine, muzika Crnog deteta se približava formi klasične pop/rok pesme ali i dalje ostaje dovoljno prostora za slobodnu improvizaciju. Album "Dževad" je nastao od odabranih improvizacija zabeleženih tokom 2013. godine, pretvorenih u klasične pop/rok pesme. Materijal je snimljen u jednom danu, na sedmom spratu zgrade BIGZ-a u Beogradu.
 
"Ovo je naše čedo, neiskusno, musavo nastalo kao komentar na vreme u kojem živimo i dve godine našeg druženja i dugogodišnjeg muzičkog razumevanja. Nismo birali reči ni oruđa, zato nemojte ni vi."
 
The Cyclist Conspiracy
 
(Anti) world orkestar The Cyclist Conspiracy je muzička ispostava Male braće za Misterije poslednjeg doba. Svojevremeno začet kao neformalni projekat u okviru, sada već nepostojećeg, Društva za razvoj alhemijskih studija "Vasko Popa", danas je dugosvirajuća trupa sastavljena od desetak muških i ženskih duša. Iako u sebi spaja muzičke uticaje iz najrazličitijih delova sveta, orkestar se trudi da izbegne površni, novodobni eklekticizam i da svu svoju kreativnu energiju usmerava ka sintezi pretpostavljenih elemenata. Bilo da su u pitanju Vizantijsko carstvo ili tajni nomadski putevi pustinje, čađava krčma prepuna mangasa i raskalašnih žena ili stepa sa nebom samo za šamana, psihodelični ili turcke rock, Bliski ili Daleki iistok, putovanja na koja biciklisti odlaze nikako ne predstavljaju potragu za svetlošću ovog sveta. Ponekad, ona se ukazuju kao simbolična potraga za Konstantinopoljem, srcem cikličnog carstva Vizantije, ali ona su uvek potraga za srcem jedine prave svetlosti – Agape.
 
Bend je 2014. izbacio nekoliko singlova, učestvovao na festivalu underground stripa i muzike Novo doba, a aprila 2015. je izbacio i svoj prvi EP, "A night at café Constantinople", zapis sa zajedničkog nastupa sa kirja Katerinom, čuvenom prvakinjom rembetike i narodne pesme.
 
Moussaka

 

Moussaka, začinjena mešavina surf rocka i ex yu pop-folk himni osamdesetih, projekat je dvojice beogradskih muzičara: Petra Živića (Threesome, Svi na pod) i Igora Mitića (Teški zulum). Za sada su izdali dva digitalna EP-a, "Moussaka" i "Sa Sa", a nedavno su imali i živi radio session u okviru emisije "Pop depresija" na Studiju B.


Lenhart Tapes

 

Raspirujući "protivprirodnu blud" između narodnog kiča i elitne avangarde, Lenhart pronalazi i zadirkuje demone netolerancije. Izgleda da su se oni najviše nakotili baš tamo gde ih niko ne bi očekivao - među liberalnim građanstvom. Na koncertima Lenhart Tapesa, liberalno-slabićka retorika ne prolazi. Kada se publici sruči na glavu lavina loopova, gusli, tehna, zurli, densa, leleka, ukusa, neukusa, fanka i blejanja ovaca, slušalac će se naći na klizavom terenu ako bude pokušao da razluči da li je sve to što čuje nekakva parodija i, još važnije, ko tu koga parodira?! Etičko promišljanje će tu i samo ući u loop apsurda, dok ciganski ritmovi i zavodljivi trileri sve više golicaju tabane i zovu na podijum, na sto... (nauk.rs)

 

Verovatno najprominentniji član ove družine, sa mnogo koncerata po Srbiji i inostranstvu, izdanjem na kultnoj belgijskoj etiketi "No Basement is Deep Enough", jedan od najzapaženijih izvođača na poslednjem Resonate festivala, na kom je imao priliku da podeli binu sa Blixom Bargeld (Eisturzende Neubauten, Nick Cave and the Bad Seeds) I Fenneszom.
 
Mangulica FM

 

MangulicaFM je projekat srpskog producenta Luke Papića, koji je rođen u Vrbasu, odrastao u Beogradu, naučio da šeta po Žabljaku a živi u Hamburgu. Koristeći mogućnosti cut-up forme, mangulicaFM u svojim aranžmanima povlači zamišljenu žanrovsku liniju koja se češe o većinu kapitalnih muzičkih odrednica praveći tako šarenolik melanž proto elektronike, turbo-folk mantri, ezoterijskih rituala sa posebnim osvrtom na tvrdi disko, EBM i nostalgični 4/4 klupski zvuk. Njegovi live setovi su plesno putovanje razdrndanim autobusom koje ponekad traje i preko 5 sati.

„Mangulica je jedina preostala autohtona rasa svinja u Srbiji. Dve nepovratno izgubljene rase su šiška i šumadinka. Njen se status opisuje kao ugroženo-održiv. Dan mangulice se obeležava početkom svakog decembra u Sremskoj Mitrovici.” (R. Kubura).
 
Za sad iza sebe ima nekoliko digitalnih izdanja ("Mangulica FM", "Third Eye", "99Problems/Luftbaloons"), a ove godine se očekuje i vinilno izdanje njegovog novog singla na holandskoj etiketi "Common Thread".

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..