U utorak, 12. maja 2015, u 19 časova, u Kući kralja Petra Prvog, ustanovi kulture GO Savski venac, održaće koncert klavirski kvintet "Altro senso". Na programu će biti izvedene kompozicije Čajkovskog i Borodina. Ulaz na koncert je slobodan. Klavirski kvintet "Altro senso" osnovan je u aprilu 2014.godine. Nastupa na solističkim i humanitarnim koncertima. Kvintet čine: Nataša Špaček, Tea Petrović-Balint, Mila Marković, Jovan Stojanović i Dušan Kočišević.

 

Nataša Špaček potiče iz češke muzičke porodice. Završila je osnovne (klasa Jokut Mihailović) i magistarske studije (klasa Arba Valdme) na FMU u Beogradu, sa diplomom najuspešnijeg studenta klavirskog odseka. Dobitnik je republičkih, saveznih i međunarodnih nagrada (konkurs „S.Rahmanjinov“- zvanje laureata). Nastupala je sa većinom orkestara u Beogradu. Ostvarila je snimke za TV Beograd i TV Novi Sad. Održala je više od 50 resitala (dva u Moskvi) i koncerata kamerne muzike (klavirski duo "Altro modo", kvintet "Altro senso"). Njene umetničke sklonosti okrenute su ka komponovanju i obradi klasičnih dela za solo klavir, klavirski duo i kvintet, nonet. Nastavnik je klavira u MŠ “Mokranjac“, njeni djaci su dobitnici domaćih i međunarodnih nagrada, a svoj pedagoški rad proširuje i održavanjem strukovnih predavanja.
 
Tea Petrović-Balint  rodjena je u Beogradu 1971. godine. Odrasla je u muzičkoj porodici i sa sedam godina počela da uči violinu u MŠ „Manojlović“, gde je već u nižoj školi imala brojne nastupe, kako solističke tako i u školskom orkestru. U to vreme postala je i član Filharmonije mladih „Borislav Pašćan“.  Već tada je osvajala nagrade iz violine i solfeđa. Srednje muzičko obrazovanje stekla je u MŠ „Mokranjac“ i osvajala nagrade na takmičenjima iz violine u Beogradu i Sarajevu. Školovanje je nastavila na FMU u Beogradu(klasa M.Kosanović). Usavršavala se na majstorskom kursu u Grožnjanu kod prof.Žislina. Pored toga imala je veliki broj nastupa u kamernim orkestrima (Jeunesse Musicale i dr.) na prostorima bivše SFRJ kao i u Italiji.  Član je  Beogradske filharmonije od 1994. godine.

 

Mila Mirković je svoje muzičko obrazovanje započela u Beogradu, u MŠ "Josip Slavenski",gde je završila nižu i srednju školu. Dalje školovanje nastavila je na Fakultetu Muzičke Umetnosti u Beogradu, gde je i diplomirala. Danas radi kao stalni član Beogradske filharmonije.

Jovan Stojanović rođen je 1959. godine u Beogradu. Diplomirao na FMU u klasi prof. Petra Ivanovića. Još kao student svirao u ansamblu „Dušan Skovran“, a po završetku studija radio je kao profesor viole u MŠ „Stanković“.Od 1985. do 1987. usavršavao se na „Accademia musicale chigiana” u Sieni (Italija), gde je učestvovao na majstorskim kursevima kod G. Caussé-a i J. Bašmeta. Od 1988. živi i radi u Holandiji kao član „Nederlands promenade orkest“ iz Amsterdama i „Het brabants orkest“ iz Ajndhovena. Takođe, sarađuje sa „Kamer ensemble collogne“ iz Kelna, kao i sa „Orkestra Metropolitana“ iz Lisabona i Luksemburškom filharmonijom. Nekoliko godina je član solista „Festival Camerata“ u okviru „Mozart plus“ festivala kamerne muzike na Curacao (Holandski antili). U MŠ ”dr Vojislav Vučković“ radi od 1996. godine. Stalni je saranik Beogradske filharmonije i Simfonijskog orkestra RTS-a. Njegovi učenici osvajali su brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

 

Dušan Kočišević rođen je u Beogradu 1973. godine. Počeo je da uči violončelo sa šest godina u klasi Stevana Beševića u MŠ “Mokranjac”. Školovanje je nastavio na FMU u Beogradu, u klasi Ksenije Janković i Sandre Belić. Bio  je učesnik međunarodnih seminara za violončelo kod Mihaela Flaksmana i Kazimira Mihalika. Dobitnik je prvih nagrada na Republičkom takmičenju u Beogradu i Saveznom takmičenju u Sarajevu 1989. godine. Posvećen je radu u kamernim ansamblima sa kojima je nastupao u Srbiji i širom nekadašnje SFRJ. Ostvario je više snimaka za radio, tv, film i pozorište. Učesnik je Međunarodne tribine kompozitora od njenih početaka, a angažovan je i u drugim projektima sa mnogim ansamblima u državi i regionu. Profesionalno je angažovan u Beogradskoj filharmoniji od 1992. godine.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..