Jedinstveni muzički praznik bubnjara biće obeležen spektakularnim koncertom u Ateljeu 212, na kojem će nastupiti najpoznatiji bubnjari iz zemlje i regiona! Već treći put zaredom, praznik bubnja, „Dan bubnjara“, biće održan u sredu, 18. februara u Ateljeu 212.

 

Inicijator ove ideje je Dragoljub Đuričić, jedan od najboljih jugoslovenskih bubnjara koji će na sceni Ateljea 212 okupiti više od 30 bubnjara i perkusionista iz zemlje i regiona, kao što su Đurađ Đuričić, jedan od najboljih mladih bubnjara Evrope, Igor Malešević, Dragan Gaga Krstić, Lav Bratuša, Bo Đorđević koji nam specijalno za ovu priliku dolazi iz Los Anđelesa, Firchie, Uroš Šećerov, Jonny Dunkić, Marko, Aleksandra, Miloš, Vlada, Kule, Mila, Kuki, muški hor „Dragoljubove komšije“ i mnogi drugi…


Snagom svoje iskrenosti i jednostavnosti Dan bubnjara postao je prepoznatljiv i brzo je našao svoje mesto u kalendaru događaja kojima obiluje početak svake naredne godine. Već nakon prvog Dana bubnja(ra), februara 2013. godine, bilo je jasno da se pod krovom Ateljea 212 dogodilo nešto nesvakidašnje i da je neobična energija povezala ljude u jednu trajnu priču. Spontana, pozitivna i intimna atmosfera učinila je da se Dan bubnja(ra) iščekuje kao prijateljsko okupljanje, skup velike bubnjarske familije, skup ljudi koji kroz ritam brišu granicu između publike i izvođača.


Dan bubnja(ra) spaja ljude različitih energija u jednu i nije usmeren samo na prikaz umeća i veštine izvođača, nego usmerava na sam izvor energije – na bubanj i suštinu koju on sa sobom nosi. Kroz svoju ritmičnu priču podseća nas da se vratimo sebi, da pronalaženjem ritma iz sebe izvučemo najbolje i da taj ritam dalje raširimo oko sebe. Bubanj nije samo prenosilac poruke i dobre energije, nego i most od jednih do drugih, od jedne do druge generacije, od jednog ka drugom vremenu, sa verom da ono bude uvek bolje.


-Dan bubnjara pokazuje da je suština bitnija od forme. To je dan kada u istom prostoru dišemo u jednakom ritmu, pokrećemo se u istom taktu dok taj impuls traje, prenosi se i nakon što se svetla Ateljea ugase, a ono što ostaje posle svega su osmeh i dobra energija – do sledećeg viđenja naredne godine-


<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..