Narodna biblioteka Srbije poziva Vas na koncert violiste Rastka Popovića i pijanistkinje Marijane Savov-Stojanović pod nazivom Između Baha i Bramsa II – sonate za violu i fortepijano mladih romantičara koji će biti održan 14. februara u 18.00 sati u okviru muzičkog programa Subotom u 6. Na koncertu će biti izvedene sonate Mendelsona, Šuberta i Glinke čime će biti prikazana tri različita tretmana ova dva nestandardna instrumenta u žanru klasične kamerne sonate iz perioda ranog romantizma.

 

Rastko Popović i Marijana Savov-Stojanović osnovali su duo koji se bavi umetničkim istraživanjem i interpretacijom repertora za violu i klavir od 2013. godine, oslanjajući se na principe istorijski informisane interpretacije.

Dok violina kao solistički instrument doživljava ekspanziju krajem XVII i u XVIII veku, a violončelo u XIX, viola posebnu pažnju dobija tek tokom XX i u XXI veku. Svakako da je i ranije bilo kompozitora koji su violu čuli kao primaran instrument za izražavanje svojih ideja – srednjoevropska muzička scena u periodu rokokoa i bečke klasike (sredina i kraj XVIII veka) dovela je do ‘prvog otkrića’ viole kao solističkog instrumenta, pa je napisan značajan broj dela sa vodećom ili izrazitom ulogom viole. Takvo ‘solističko’ usmerenje ka violi prisutno je u delima Štamica, Vanhala, Hofmajstera i Humla, čije sonate i koncerti, na neki način, predstavljaju ‘popunjavanje praznine’ koju su u tom žanru ostavili veliki Mocart i Hajdn. U istom periodu još veću ekspanziju doživljavaju različite verzije fortepiana – klavira u tranziciji, čija nestandardnost mehanike i oblika donosi značajne razlike u artikulaciji i boji tona, pogotovu u odnosu na savremeni klavir. Tri dela na programu prikazuju tri različita tretmana ova dva ‘nestandardna’ instrumenta u žanru klasične kamerne sonate iz perioda ranog romantizma. Ova forma, koja će se kasnije kroz istoriju uspostaviti kao etalon ‘kulture muziciranja’, prikazana je u fazi salonskog muziciranja veoma mladih romantičara; pored toga što predstavljaju neke od najbitnijih kompozitora ranog romantizma, u momentu kada su završili ova dela kamerne muzike oni su imali svega 27, 24 i čak 15 godina.

Marijana Savov-Stojanović i Rastko Popović započeli su saradnju 2013. godine. Duo se bavi umetničkim istraživanjem i interpretacijom repertora za violu i klavir oslanjajući se na principe istorijski informisane interpretacije. Nakon uspešnih koncerata sa Sonatama za fortepiano i violu u planu je dalje izvođenje kompozicija za ova dva instrumenta pisanih ‘između Baha i Bramsa’.


Rastko Popović diplomirao je i specijalizirao studije viole na Fakultetu muzičke umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu, a Master studije viole je završio u Norveškoj na Univerzitetu u Stavangeru. Dosadašnje školovanje je završio sa najvišim ocenama. Pohađao je brojne majstorske kurseve viole, kamerne i rane muzike kod renomiranih umetnika. Osvojio je nagrade na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima, a između ostalog 2004. je osvojio drugu nagradu na Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine Makedonije Muzičari novog milenijuma. U periodu od 2002. do 2011. godine svira u različitim orkestarskim sastavima: Jeunesses Musicales World Orchestra (2002/03), Gudači Svetog Đorđa (2004/05), Simfonijski orkestar RTS-a, Stavanger Symphony Orchestra (Norveška), itd. Trenutno predaje Metodiku nastave gudačkih instrumenata na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, i radi kao profesor viole u MŠ Josip Slavenski u Beogradu. Pored klasičnog violskog, kamernog i orkerstarskog repertoara, aktivno se bavi istorijski informisanom interpretacijom muzike 17. i 18. veka kao stalni član ansambla Beogradski barok. Svet savremene i alternativne muzike istražuje i kroz sviranje električne viole - 2006. započinje autorski umetnički projekat Sam svoj sopstveni ringišpil posvećen električnoj violi kao primarnom muzičkom mediju. Student je završne godine doktorskih akademskih studija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu u klasi prof. Dejana Mlađenovića.

 

Marijana Savov-Stojanović rođena je u Beogradu, gde je završila osnovnu muzičku školu u klasi prof. Jelice Veselinović i srednju muzičku školu u klasi prof. Milene Mitić. Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu u klasi prof. Igora Laska. Po završetku studija odlazi u Ameriku gde magistrira na Univerzitetu Džordžije u klasi prof. Evgenija Rivkina. Dve godine se potom usavršavala kod prof. Olge Radosavljević na Klivlendskom konzervatorijumu. Za vreme studija u Americi radila je i kao profesor klavira i korepetiror. Pohađala je više kurseva na kojima je radila sa profesorima Arbom Valdmom, Sijavusom Gadžijevim, Elenom Grečnikovom i drugima. Tokom školovanja u Beogradu bila je nagrađivana više puta na republičkom takmičenju učenika i studenata muzike. Dobila je i nekoliko nagrada i stipendija na univerzitetima Sjedinjenih Američkih Država. Nestupala je na koncertima u zemlji i inostranstvu - kao solista i u kamernim ansamblima. Od 2003. godine angažovana je u muzičkoj školi Josip Slavenski u Beogradu kao profesor-korepetitor. Od 2008. godine nastupa u klavirskom duu sa Lanom Rodić. Njihovi dosadašnji zajednički nastupi uključuju koncerte u kulturnim centrima Beograda i Rume, galeriji SANU, Studentskom kulturnom centru u Beogradu, Srpskom kulturnom centru u Parizu i na internacionalnom takmicenju Edvard Grig u Oslu, Norveška.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..