Centar za muziku Kolarceve zaduzbine u saradnji sa ljubljanskim festivalom SPEKTRUM organizuje koncert remoniranih slovenackih umetnika koji ce obeleziti 30 godina od prvog zajednickog koncerta na Kolarcu. Violinista VOLODJA BALŽALORSKI i pijanista HINKO HAS, nastupice u nedelju 16. novembra u 11h u Velikoj dvorani sa delima Srebotnjaka, Franka i Šimanovskog. Ulaz je slobodan!

 

Maestro Volođa Balžalorski je svetski renomirani muzičar. Dobitnik je dve nagrade na 13. takmičenju nezavisnih muzičara, u  kategoriju izvođenja Sonate  Šimanovskog sa pijanistom Hinko Hasom i nagradu za Debisijevu sonatu za violinu sa Kristoferom Telerom. Nominovan je 4 puta na 13. takmičenju IMA.


Veoma priznat na koncertima, snimanjima CD-a kao i  muzike za TV, doneli su Balžalorskom reputaciju senzibilnog, inteligentnog muzičara intuitivnog talenta za interpretaciju sa prefinjenom muzičkom tehnikom, bogatog tona.
Član je Amael klavirskog trija, Trio Rittrato dell'amore, član i umetnički direktor Ouverture Ansambla. Nastupa sa duom američko-ruskog pijaniste Vladislava Kovalskog. Imali su veliki uspeh u Karnegi Holu u Njujorku, septembra 2005.
Volođa je studirao muzičku umetnost sa Igorom Ozimom, na Muzičkoj Visokoj Školi u Kelnu, na Konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi, sa Galinom Barinovom i poznatim češkim violinistom Jozefom Sukom, na Univerzitetu u Beču. Završio je postdiplomske studije u Klasi Jozefa Klima, Univerzitet u Zagrebu, Hrvatska. Volođa Balzalorski je trenutno profesor violine na Muzičkoj akademiji u Ljubljani. Njegova predavanja su izuzetno bitna za karijere mnogih studenata, koji su osvojili brojne prve nagrade na domaćim i internacionalnim takmičenjima.

 

HINKO HAS je jedan od vodećih slovenačkih pijanista.


Nastupao je kao solista i član u mnogim kamernim orkestrima u Sloveniji, Austriji, Italiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Belgiji, Rusiji, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Češkoj Republici, Norveškoj i nastupao sa slovenačkim i stranim orkestrima i dirigentima.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..