Pod pokroviteljstvom ambasade Republike Argentine u Srbiji, čuveni argentinski pijanista i dirigent DARIO A. NTAKA (Dario A. Ntaca), će prvi put posetiti Beograd i u petak, 3. oktobra 2014. godine (20h) održati koncert u Centru lepih umetnosti Guarnerius, a dan kasnije i majstorski kurs za mlade pijaniste. DARIO A. NTAKA važi za jednog od vodećih latino-američkih umetnika svoje generacije.

 

Pored velikih uspeha koje u prestižnim svetskim koncertnim salama (poput Karnegi hola), u podjednakoj meri postiže i kao pijanista i kao dirigent, njegovu karijeru je obeležila saradnja sa jednom od najboljih pijanistkinja današnjice, Martom Argerič, sa kojom redovno nastupa i sarađuje, često i kroz koncertne projekte uglednog orkestra Sinfonietta Argerich, čiji je Ntaka osnivač.

 

Za svoj prvi susret sa publikom Guarneriusa, maestro Ntaka je odabrao virtuozan i atraktivan program, na kojem će se naći kompozicije Mocarta, Šuberta, Bramsa, kao i čuvenog argentinskog autora Karlosa Guastavina.

 

Ulaz na koncert je besplatan, kao i učešće na majstorskom kursu, koji će maestro Ntaka održati u subotu, 4. oktobra, sa temom Rad na kvalitetu tona u periodu klasike.

 

Svoj premijerni boravak u Srbiji, Dario Ntaka će upotpuniti i nastupima u Nišu, gde je u utorak, 30. septembra održao veličanstven koncert u sali Niškog simfonijskog orkestra, a posle Beograda, maestro će posetiti i Novi Sad, gde će nastupiti u Kulturnom centru 6. oktobra.

 

Zahvaljujući ambasadi Republike Argentine, koja je pokrovitelj mini turneje maestra Ntake, svi programi su besplatni za publiku.

 

Dario Ntaka je rođen u Buenos Airesu, a kao najstariji sin čuvenog Alehandra Ntake, jednog od vodećih južnoameričkih klavirskih pedagoga i izvođača, prve pouke je dobio upravo od svog oca. Dirigovanje je studirao na čuvenom Džulijardu, kao i na Državnom univerzitetu Njujorka. Pored internacionalnih angažmana, koncertnih nastupa i majstorskih radionica koje drži širom sveta, Ntaka je i osnivač uglednog orkestra Sinfonietta Argerich, a sa čuvenom pijanistkinjom je organizovao brojne turneje. Marta Argerič i Ntaka često nastupaju i u čuvenom Teatro Colon u Buenos Airesu, gde je i baza godišnjeg festivala „Martha Argerich International Festival“.


Kao pijanista i dirigent, Ntaka je sarađivao sa velikim svetskim orkestrima, a posebno je poznat po izvođenjima Sergeja Rahmanjinova, sa kojima je na sebe skrenuo pažnju još u ranoj mladosti. Kritika sa posebnim hvalama ističe njegova izvođenja Bramsovih i Mocartovih klavirskih koncerata, u kojima je maestro Ntaka i pijanista i dirigent.

 

www.guarnerius.rs

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..