Uvodnim događajem, koncertom klape Kambi od 20h u Domu sindikata, večeras počinje 2. TODO MUNDO World Music Festival. Ovo će biti prvi nastup neke dalmatinske klape u Beogradu, na kom će se Kambi predstaviti jedinstvenim a capella izvedbama ex-yu pop hitova Džibonija, Kornelija Bate Kovača, Nena Belana i drugih, uz obavezne izvorne dalmatinske pesme i svoje autorske pop-crossover stvari.

 

U naredna dva dana očekuju nas još četiri koncerta u Domu omladine Beograda. Pored novih projekata naših talenata ‒ Marka Markovića i Jovana Pavlovića (19.04) i Bojane Nikolić i Srpskih glasova (20.04), koji će ovom prilikom biti premijerno izvedeni, moći ćemo da uživamo u muzici sastava koji predstavljaju najbolje od zvuka savremene Turske ‒ bendova Café Aman Istanbul (19.04) i Baba Zula (20.04).

 

Organizacija: Dom omladine Beograda, Ring Ring i Long Play


Festival podržali: Kancelarija za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske, Air Pegasus, Ambasada Kraljevine Norveške
Ulaznice za obe večeri TODO MUNDO World Music Festivala u Domu omladine su u prodaji preko EVENTIM mreže, a cena je 1000 dinara. Ulaznica uključuje oba koncerta koja se održavaju jedne večeri.

 

O predstojećem koncertu u Beogradu, članovi Baba Zule kažu: "Više volimo da sviramo na Balkanu nego u ostatku Evrope. Ovo područje poseduje duh i energiju kakvi ne postoje nigde u Evropi. Kada dolazimo u Srbiju imamo osećaj kao da smo u nekom delu Istanbula, u svom rodnom gradu. To je sjajan osećaj. Takođe, srpska publika nam je veoma naklonjena, prijateljska i pozitivno 'otkačena'. Mi volimo tu 'otkačenost'."


Članovi grupe Café Aman Istanbul o poreklu svog imena i zvuka objašnjavaju: "U devetnaestom veku, u Otomanskoj eri, kafane sa muzikom pod imenom kafana Aman, mogle su se naći širom važnih lučkih gradova, kao što su Istanbul, Izmir i Atina. Hanendi i Sazendi (pevači i muzičari) iz različitih etničkih kultura bi se našli na ovim mestima, da izvode muzički repertoar sastavljen od improvizovanog međusobnog deljenja i interakcije. Ova mesta su dobila svoje ime od arapske reči „aman“, koja se često pojavljivala u tekstovima u to doba. U njima je bilo moguće, osim muzičara koji sviraju na lokalnim, kao i instrumentima iz Anadolije, susresti i ponekog ko svira na evropskim instrumentima. Neophodno je da znate da je Istanbul u devetnaestom veku bio ne samo istorijski i ekonomski centar, već je bio otelotvorenje multikuturalnog bogatstva. Kafane pod imenom Aman su bile veoma važna mesta u tom procesu mešanja kultura. U njima je, na gradsku scenu, donošeno bogatstvo raznolikih tradicija."


Café Aman Istanbul izvodi rembetiko muziku, koja je imala važnu društvenu ulogu tokom istorije: "Rembetiko je kulturno bogat muzički stil koji je izgrađen u zajednicama što su živele pod vlašću Otomanskog carstva sredinom devetnaestog veka, prihvatajući muzičko i ritmičko bogatstvo te ere. Inicijalno, muzička kultura rembetika je nadišla svoje anadolsko poreklo i postala gradska folk muzika, koja govori u ime migranata, što su se u gradove naselili dolazeći sa sela, tokom industrijske revolucije. Ta kultura je bila 'lonac za topljenje' u kome su se mešale razne muzičke kulture skupljene u gradovima u vreme Otomana, ali se posle pomenutog grčko-turskog rata proširila svetom. Prve vinilne ploče sa ovim zvukom su zapravo zabeležene u Sjedinjenim Američkim Državama. Kasniji izvođači su, naime, osnivali kafane Aman svuda, u svim lučkim gradovima, od Pireja, pa čak do Njujorka... Naš cilj jeste da vratimo ovaj stil u njegovo rodno mesto – Istanbul," navode članovi benda Café Aman Istanbul.  


Što se tiče Baba Zule, njihov poslednji album "Gecekondu" predstavlja novi iskorak za bend: "Ovo izdanje sadrži mnogo više teksta od prethodnih. Sem toga, album je višejezičan. Šesdesetih i sedamdesetih godina, mnogo ljudi se preselilo u velike gradove u potrazi sa poslom. Budući da nisu imali gde da žive, oni su sagradili ilegalne domove. 'Gecekondu' je nazvan upravo po ovim građevinama koje su bile jednospratne, sa malim vrtom i drvećem. Danas ovakvih kuća više nema, pošto su ih vlasti srušile radi izgradnje oblakodera, tako da album 'Gecekondu' zapravo predstavlja sećanje na njih," zaključuju članovi grupe Baba Zula.  


Fokus drugog TODO MUNDO festivala je na savremenoj sceni Turske i njenim sjajnim novim predstavnicima, ali ne smemo zaboraviti ni naše muzičke talente koje ćemo imati priliku da čujemo. Pozivamo vas na neočekivano muzičko putovanje kroz čari modernog Orijenta, a usput, podsetićemo se i naših tradicionalnih pesama ‒ na nastupu Bojane Nikolić i Srpskih glasova, i uživati u muzici internacionalno poznatih srpskih umetnika ‒ Marka Markovića i Jovana Pavlovića. 

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..