Drugi po redu TODO MUNDO World Music Festival biće održan od 18. do 20. aprila. U uvodnom događaju, 18. aprila u Domu sindikata prisustvovaćemo nastupu jedne od najčuvenijih i umetnički najvrednijih dalmatinskih klapa Kambi. Nakon toga, naredna dva dana u Domu omladine imaćemo priliku da čujemo najbolje od zvuka savremene Turske.

 

 

Nastupima bendova Baba Zula i Café Aman Istanbul prethodiće premijerno izvedeni novi projekti naših talenata: Bojane Nikolić i Srpskih glasova (20. april), te ekskluzivna saradnja uspešnog trubača Marka Markovića i čuvenog harmonikaša Jovana Pavlovića, 19. aprila od 20 časova u Velikoj sali Doma omladine.

 

O saradnji sa Jovanom Pavlovićem Marko kaže: „Pre tri godine Jovan je pozvao mene i moj orkestar da sviramo na festivalu u Trondhajmu, gde on živi i gde je 2010. godine postao zaslužni umetnik Norveške, te nam je tom prilikom bio i gost na dve pesme. Posle koncerta je tek nastao pravi tulum, svirali smo za našu dušu i dogovorili se da moramo nešto da uradimo zajedno. Sledeća prilika je bio zajednički koncert sa puno muzičara u Beogradu. Ja sam došao bolestan, ali smo u bekstejdžu za deset minuta napravili program koji smo na nastupu opet menjali. Ja sam jos dvaput išao u Norvešku da sviram sa raznim norveškim bendovima, pa je naše druženje potrajalo."
 
Jovan dodaje: „Bez obzira što Marko i ja dolazimo iz potpuno različitih muzičkih tradicija, obojica imamo snažne ritmičke korene i volimo da improvizujemo, naročito na sceni. Otkad smo se sreli, stvorila se velika želja da napravimo jedan novi muzički koncept. Zbog toga, i kompozicije na koncertu će biti isključivo one koje smo mi komponovali.“
 
Koncert u Domu omladine biće njihovo premijerno zajedničko izvođenje pred beogradskom publikom: „Nas dvojica smo brzi i razumemo se odmah. Obojica imamo puno muzike u glavi, tako da publika može da očekuje i neke pesme koje dobro zna, ali i nešto sasvim novo, jer ćemo se sledeća četiri dana spremati u Vladičinom Hanu i Beogradu," ističe Marko.
 
Jovan očekuje pozitivne reakcije posetilaca: „Deluje mi da je prva asocijacija koju čovek ima kada se kod nas u Srbiji spomene harmonika i truba dosta izdefinisana i ograničena. Zato mislim da će se mnogi prijatno iznenaditi kada budu čuli naš koncert.“
 
Markov favorit na ovogodišnjem TODO MUNDO festivalu je koncert turske atrakcije Baba Zula: „Mislim da je program Festivala dobro napravljen, obožavam tursku muziku. Pored Baba Zule, jedva čekam da čujem i Café Aman Istanbul koji su na WOMEX-u, na nastupu dan pre našeg, oduševili stručnjake."
 
Aktuelno izdanje Boban i Marko Marković orkestra, "Čovek i truba" naišlo je na odličan prijem publike i medija: „Vrlo sam zadovoljan reakcijama na naš novi zvuk. Dogovorili smo se da ploču za ceo svet objavi Piranha iz Berlina, snimili smo još dve pesme, a atmosfera na koncertima je neopisiva. Nova postava radi bolje nego ikada," navodi Marko.
 
Što se tiče Jovanovog angažmana, bitno je istaći da je on pre dve godine osnovao organizaciju Tutti Serbia, koja je otvorila prvi centar svetske muzike na Balkanu: „Tutti Serbia organizuje internacionalne multietničke muzičke seminare na kojima učestvuje talentovana muzička omladina iz celog sveta. Takođe, radimo na kulturnoj saradnji i razmeni između Srbije i Norveške. Upravo smo završili organizaciju uspešne turneje poznatog kamernog sastava iz Trondhajma,Trondheim Junior Soloists. Za nekoliko nedelja nam dolazi dvadeset pet studenata sa džez konzervatorijuma u Norveškoj, a već pocetkom leta ćemo imati novi muzički seminar sa nekoliko koncerata.“
 
O planovima za naredni period Jovan kaže: „Pravim muziku za prvi romski mjuzikl u Norveškoj, koji će imati premijeru 2015. godine, a istovremeno pokušavam da pripremim veliku televizijsku muzičku seriju i upišem doktorske studije.“
 
Izvesno je da će se saradnja ova dva izuzetna muzičara nastaviti: "Zajedno ćemo svirati u Skandinaviji svakog meseca, počev od avgusta, a naš orkestar će promovisati novi CD širom Evrope. Spremamo se i za nastup u Guči 10. avgusta i za još nekoliko lokacija u Srbiji koje držimo u tajnosti," zaključuje Marko Marković.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..