Čelo Fest biće zvanično otvoren u utorak 07. novembra, kada će od 20.00 u Kolarčevoj zadužbini koncert održati MAJSKI TRIO, predvođen čuvenim umetnikom, violončelistom Mišom Majskim. Pored njega nastupiće  Saša Majski (violina) i Lili Majski (klavir). Na programu su dela Šumana. Bramsa, Rahmanjinova i Šostakoviča.  Ulaznice za koncert “Majski Trio” u prodaji su na Ticket Vision prodajnim mestima i online na tickets.rs. MIŠA MAJSKI je jedini violončelista na svetu koji je učio i kod Mstislava Rostropoviča i kod Gregora Pjatigorskog.

Prema rečima Rostropoviča, Majski je „jedan od najistaknutijih talenata mlađe generacije violončelista“, čije „sviranje kombinuje poetičnost i izuzetnu delikatnost sa moćnim temperamentom i briljantnom tehnikom“.
Rođen u Letoniji, školovao se u Rusiji, a kasnije se odselio u Izrael. Sa oduševljenjem je prihvaćen u Londonu, Parizu, Berlinu, Beču, Njujorku, Tokiju i mnogim drugim velikim muzičkim centrima. Sebe smatra građaninom sveta: „Sviram italijansko violončelo, sa francuskim i nemačkim gudalima i austrijskim i nemačkim žicama, moje šestoro dece je rođeno u četiri različite zemlje, moja žena je pola iz Šri Lanke pola Italijanka, vozim japanski i američki električni automobil, nosim indijsku ogrlicu i švajcarski sat i osećam se kao kod kuće svuda gde ljudi cene i uživaju u klasičnoj muzici”.

Muzičar svetske klase i redovan gost velikih međunarodnih festivala, sarađivao je sa dirigentima kao što su Leonard Bernštajn, Karlo Marija Đulini, Lorin Mazel, Zubin Mehta, Rikardo Muti,... Među umetnicima sa kojima je sarađivao su i Marta Argerič, Radu Lupu, Nelson Freire, Jevgenij Kisin, Lang Lang, Vadim Rjepin, Maksim Vengerov, Džošua Bel, Julijan Rahlin i Žanin Jansen.

Posebno značajna u karijeri Miše Majskog bila je 2000. godina, velikim delom posvećena svetskoj turneji, tokom koje je izvodio Bahova dela na preko 100 koncerata! Svoje divljenje prema ovom velikom kompozitoru izrazio je i time što je tri puta snimio Bahove svite za solo violončelo, pri čemu je njegov snimak Svite za violončelo br. 1 pregledan više od 45 miliona puta na Jutjubu.

Kao ekskluzivni umetnik diskografske kuće Dojče gramofon, tokom više od 30 godina objavio je preko 35 albuma sa orkestrima kao što su Bečka, Berlinska i Izraelska filharmonija, Londonski simfonijski orkestar, Pariski orkestar, Kamerni orkestar Orfeus, Evropski kamerni orkestar i drugi. Godine 2018. objavljen je njegov veoma lični album „Adađeto“ (Adagietto), ostvaren u saradnji sa ćerkom, pijanistkinjom Lili, uz dodatne snimke sa nastupa sa Martom Argerič, Žanin Jansen, Julijanom Rahlinom i sinom, violinistom Sašom. Album sadrži i aranžman Malerovog Adađeta iz Pete simfonije gde je Majski snimio sve instrumentalne deonice (osim harfe), što je projekat o kojem je sanjao dugi niz godina. Njegov najnoviji album nosi naziv „Klasici dvadesetog veka“ (Twentieth Century Classics) i sadrži bonus CD svetske premijere koncerta za violončelo Benjamina Jusupova (posvećenog Majskom), kao i snimak kompozicije Bachianas Brasileiras Eitora Vilja-Lobosa. U junu 2021. Dojče gramofon je objavio set kompletnih snimaka sa preko 40 albuma. Snimci Miše Majskog dobili su priznanja širom sveta i pet puta osvojili prestižnu nagradu Diskografske akademije u Tokiju, tri puta Nemačku diskografsku nagradu Eho, Grand Prix du disque u Parizu i nagradu Diapason d’or za snimak godine, kao i nekoliko nominacija za nagradu Gremi.

Tokom duge i blistave karijere Majski je osvojio mnoga priznanja. Godine 2018. primio je nagradu za životno delo na 46. Istanbulskom muzičkom festivalu. Tom prilikom je navedeno da je on „jedan od najvećih živih violončelista našeg vremena“ zbog „izuzetne veštine i posvećenosti muzici“. Godine 2019. postao je počasni član Kraljevske muzičke akademije u Londonu, svrstavši se uz takve velikane kao što su Mendelson, List, Stravinski i Kazals. Za počasnog akademika Akademije Santa Čečilija imenovan je 2021. godine. Osnovana 1585. godine, to je jedna od najstarijih i najprestižnijih muzičkih institucija na svetu. Titula počasnog akademika dodeljuje se „najistaknutijim stranim muzičarima i muzikolozima“, a Majski je tek drugi violončelista koji ju je ikada dobio. Juna 2021. godine, dobio je nagradu počasnog saradnika na Akademiji za muziku i igru u Jerusalimu.

SAŠA MAJSKI, rođen 1989. godine u Briselu, počeo je da uči violinu sa tri godine. Njegovi prvi učitelji bili su Leonid Kerbel, Leon Suružon i Igor Ojstrah. Sa dvanaest godina upisao se u Muzičku školu Persel u Londonu, gde su mu profesori bili Maćej Rakovski i Jevgenij Grač. Saša izvodi solo i kamerna dela u prestižnim dvoranama kao što su Berlinska filharmonija, Muzikferajn u Beču, Tonhale u Cirihu, Dvorana kraljice Elizabete i Vigmor hol, kao i na festivalima u Verbijeu i Luganu, zajedno sa umetnicima među kojima su Marta Argerič, Žanin Jansen i Jurij Bašmet. Redovno nastupa u triju sa svojim ocem Mišom i sestrom Lili, izvodeći i Betovenov Trostruki koncert. Imao je privilegiju da se usavršava kroz saradnju sa vrhunskim umetnicima kao što su Julijan Rahlin, Maksim Vengerov, Feliks Andrijevski, Jicak Raškovski, Vadim Gluzman, Eduard Grač, Nam-Jun Kim i Dmitrij Sitkovecki. Završivši studije u Engleskoj sa visokim ocenama, preselio se u Beč, gde je nastavio da se usavršava u klasi profesora Borisa Kušnira.

LILI MAJSKI, rođena je u Parizu, a odrasla je u Briselu. Počela je da svira klavir sa četiri godine. Podučavala ju je Lil Tijempo, a zatim i Hagit Kerbel, Ilana Dejvids i Alan Vajs. Od 2001. do 2005. pohađala je Muzičku školu Persel, gde je učila i džez klavir. Usavršavala se na majstorskim kursevima kod renomiranih umetnika poput Marte Argerič, Dmitrija Baškirova, Jozefa Kalihštajna, Pavela Giljilova i Vitalija Margulisa. Nastupala je na koncertima širom Evrope, kao i na Dalekom istoku, u Severnoj i Južnoj Americi. Učestvovala je na mnogim velikim festivalima. Imala je nastupe u prestižnim dvoranama kao što su Kraljevska festivalska dvorana u Londonu, Muzikferajn i Koncerthaus u Beču, Koncerthaus u Berlinu, La Feniče u Veneciji, Dvorana „Betoven“ u Bonu, Filharmonijska dvorana u Sankt Peterburgu, Karnegi hol u Njujorku, Centar za izvođačke umetnosti u Seulu,... Lili je objavila nekoliko snimaka za Dojče gramofon, EMI i belgijsku izdavačku kuću Avanti Classics. Muzika koju izvodi često se emituje na radiju i televiziji širom sveta, a ona se pojavljuje i u nekoliko dokumentarnih filmova. Njena najnovija izdanja za Dojče gramofon, „Adađeto“ i „Klasici dvadesetog veka“, veoma su dobro prihvaćena, a u pripremi je još nekoliko projekata. Rado izvodi kamernu muziku i redovno nastupa u duetu sa ocem Mišom Majskim, kao i triju sa ocem i bratom Sašom. Nastupala je i sa umetnicima kao što su Julijan Rahlin, Žanin Jansen, Dora Švarcberg, Reno Kapison,…. Lili je ekskluzivni umetnik kompanije Stenvej i ponosni vlasnik poslednjeg instrumenta legendarnog Artura Benedetija Mikelanđelija. „Lili Majski se dokazala kao izvanredan pijanista“. (BBC Music Magazine) „Lili Majski je svirala otmeno, strastveno i sa punom kontrolom, dokazujući da je kompletan muzičar“. (Musical Criticism, Edinburgh International Festival) „Iskusna, osećajna ali i nezavisna mlada pijanistkinja Lili Majski, predstavila se u minhenskom Pozorištu princa-regenta kao izuzetno talentovana“. (Süddeutsche Zeitung).

Foto: Andrej Grilc

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..