U petak 3. novembra, prve večeri 26. Pančevačkog džez festivala, u Dvorani Kulturnog centra Pančeva nastupiće srpski pijanista Ivan Aleksijević, internacionalni trio britanskog saksofoniste Endija Šeparda, i trio italijanskog pijaniste Alesandra Lanconija sa specijalnim gostom, saksofonistom Frančeskom Kafizom. Festival će 3. novembra u 20 časova, u Dvorani Kulturnog centra, otvoriti pijanista Ivan Aleksijević, jedan od najistaknutijih muzičara sa domaće džez scene. U finalnim momentima nastupa na Festivalu, Aleksijević će imati podršku gudačkog kvarteta.

Nakon njega će se u 21 čas predstaviti internacionalni trio Endija Šeparda. S karijerom dugom četiri i po decenije, bogatom izvanrednim solo ostvarenjima i saradnjama s legendama džeza i roka, ovaj saksofonista jedan je od najistaknutijih britanskih džez muzičara svih vremena. Program u Dvorani KCP-a u 22:45 zatvara Alesandro Lanconi sa svojim trijom i specijalnim gostom, saksofonistom Frančeskom Kafizom, koji je 2003. proglašen čudom od deteta, kada je već u četrnaestoj godini svirao po Evropi sa septetom Vintona Marsalisa. Veče u Foajeu KCP-a, u 23:30 zatvara kvintet pančevačkog kontrabasiste Save Ramjanca.

U subotu 4. novembra, druge večeri 26. Pančevačkog džez festivala, u Kulturnom centru Pančeva nastupiće kvartet poljskog saksofoniste Maćeja Obare, orkestar Flat Earth Society iz Belgije i austrijska grupa chuffDRONE. Festivalsko veče će u 20 časova, u Dvorani Kulturnog centra, otvoriti kvartet poljskog saksofoniste Maćeja Obare, jednog od najistaknutijih protagonista savremene evropske džez scene. U 21:30 u istom prostoru nastupiće legendarni belgijski orkestar Flat Earth Society.

Pod rukovodstvom multiinstrumentaliste i kompozitora Petera Vermerha, ovaj sastav ostvaruje neverovatan spoj različitih stilova, zanimljiv ozbiljnim džez poznavaocima, ali i zavodljiv za mlađu rok publiku. Program u 23h, u Foajeu Kulturnog centra Pančeva, zatvara sastav chuffDRONE koji udružuje petoro harizmatičnih mladih austrijskih muzičara raznovrsnih individualnih interesovanja.

U nedelju 5. novembra, treće i poslednje večeri 26. Pančevačkog džez festivala, u Kulturnom centru Pančeva nastupiće trio izraelskog kontrabasiste Jonatana Avišaja, američki pijanista Džejms Frensis sa svojim trijom, i kvartet gitariste Jovana Milovanovića.

Festivalsko veče će u 20 časova, u Dvorani Kulturnog centra, otvoriti trio izraelskog kontrabasiste Jonatana Avišaja, džez muzičara sa zavidnom internacionalnom karijerom. Prvi put je u Pančevu bio 2017. godine kao član kvarteta trubača Avišaja Kohena, na jednom od najboljih koncerata u novijoj istoriji Pančevačkog džez festivala. U 21:30 u istom prostoru nastupiće pijanista, klavijaturista i kompozitor Džejms Frensis (1995) rođen i odrastao u Hjustonu. S nepunih 28 godina, među velikanima džeza s kojima je već sarađivao i snimao su i Pet Metini, Kris Poter, Stefon Haris, Hoze Džejms i mnogi drugi. Program u 23h, u Foajeu Kulturnog centra Pančeva, zatvara kvartet gitariste i kompozitora Jovana Milovanovića, čiji je debi album jedno od najprijatnijih iznenađenja džezerske 2022. godine u Srbiji.

Organizator festivala je Kulturni centar Pančeva uz pokroviteljstvo Grada Pančeva, i uz podršku kompanije Brose, Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Ministarstva kulture i nacionalnog nasleđa Republike Poljske, Ambasade Izraela u Beogradu, Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Austrijskog kulturnog foruma, Fondacije Zbignjeva Sajferta, Flanders – Regiona umetnosti, Grada Genta.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..