Najnovije izdanje Čelo Festa održava se od 07. do 14. novembra 2023. u organizaciji Centra beogradskih festivala – CEBEF,  pod sloganom “Dvadeset godina avantura”. Ovogodišnji Čelo Fest će trajati osam dana, tokom kojih će se publici ponuditi nastupi svetski poznatih violončelista, Miše Majskog i Lasla Fenja, zatim koncert gudača Svetog Đorđa sa solistima Robertom Lakatošem i Draganom Đorđevićem, uz premijerno izvođenje Mocartove “Simfonije končertante” za violinu i violončelo. Dragan Đorđević Suzuki, violončelista, dugogodišnji član umetničkog tima festivala, pozvao je publiku da se pridruži obeležavanju dve decenije muzičke strasti, umetnosti i virtuoznosti na ovogodišnjem Čelo Festu.

“Čelo Fest, jedan od najprestižnijih muzičkih događaja u Srbiji i regionu, slavi svoj veliki jubilej - 20 godina postojanja. Ovaj jubilej donosi nam Čelo Fest 2023 pod sloganom „20 godina avantura“, obećavajući publici nezaboravne koncerte. Manifestacija, posvećena violončelu, okuplja sjajne muzičare, orkestre, profesore, studente, đake i zaljubljenike u muziku iz celog regiona. Tokom dve decenije postojanja, Čelo Fest je postao sinonim za visokokvalitetna izvođenja, neizmernu strast i ljubav prema ovom divnom instrumentu” rekao je Đorđević i dodao: “Čelo fest nam dovodi i dirigente Srboljuba Dinića i Radeta Pejčića, pijanistkinju Nataliju Mladenović kao i čeliste Atilu Pastora i Danijelu Milutinović. A tu su i naši prijatelji iz Tomastik Infilda. Posebna pažnja ovogodišnjeg jubilarnog Čelo festa posvećena je mladim i  talentovanim čelistima koji će dobiti priliku da nastupe i kao solisti sa Simfonijskim orkestrom, ali i na nezaobilaznom koncertu najmlađih čelista i čelo ansambala studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu” istakao je Dragan Đorđević. Prema njegovom mišljenju, najavljeni koncerti obećavaju da će Čelo Fest 2023. biti nezaboravan i inspirativan događaj za sve generacije ljubitelja muzike i violončela, da će nas podsetiti na značaj klasične muzike, na mladost, i na to kako muzika može da nas poveže.

Čelo Fest biće zvanično otvoren u utorak 07. novembra, kada će od 20.00 u Kolarčevoj zadužbini koncert održati MAJSKI TRIO, predvođen čuvenim umetnikom, violončelistom Mišom Majskim koji rado nastupa u Beogradu. Pored njega nastupiće  Saša Majski (violina) i Lili Majski (klavir). Na programu su dela Šumana. Bramsa, Rahmanjinova i Šostakoviča. Miša Majski je muzičar svetske klase koji u muzičkom svetu važi za temperamentnog virtuoza koji uvek svira iz srca, sa neprevaziđenim darom da svaki put ponovo ispolji svoja osećanja do kraja. Majski je jedini violončelista na svetu koji je studirao kod dvojice velikana - Mstislava Rostropoviča i Gregora Pjatigorskog.

Ulaznice za koncert “Majski Trio” u prodaji su na Ticket Vision prodajnim mestima i online na tickets.rs.

U petak, 10. novembra 2023, u Atrijumu Narodnog muzeja, uz slobodan ulaz, biće priređen nastup pod nazivom „Viva Cello“ – koncert mladih čelista i ansambala studenata violončela.

Violončelista Laslo Fenjo i  pijanistkinja i Natalija Mladenović nastupiće u nedelju, 12. novembra, u Sali Beogradske filharmonije u 20.00, a izvodiće dela Baha, Betoven, Šumana i Bramsa.

Gudači Svetog Đorđa održaće koncert u ponedeljak, 13. novembra, u Sali Beogradske filharmonije u 20.00. Dirigent je Srboljub Dinić, a solisti: Robert Lakatoš, violina i Dragan Đorđević, violončelo. Na programu su sledeća dela: Mocart – Simfonija končertante u Es duru, K. 364; A. Šenberg – Ozarena noć, op. 4.

Čelo Fest 14. novembra  zatvara koncert u Svečanoj sali Doma vojske u 20.00, kada će nastupiti Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ pod upravom dirigenta Radeta Pejčića i violončelisti: Vuk Mladenić, Kristina Antić, Vukašin Nikolić, Željko Tamburić, Relja Mitrović, Duša Jovanović, Petra Miljković. Na programu ovog koncerta naći će se dela Dvoržaka i Čajkovskog. Ulaz je slobodan.

Materijal: CEBEF / Čelo Fest

 

 

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..