Drugo izdanje festivala muzike sveta „Pocket Globe” biće održano u Novom Sadu, u SKCNS Fabrika, od 9. do 11. novembra 2023. Program će obuhvatiti koncerte, predavanja i radionice. Jedan od najmlađih muzičkih žanrova, world music (muzika sveta), stiče sve više poklonika i u Srbiji. Svake godine nikne neki novi festival koji domaćim muzičarima daje priliku da se predstave, a publici – da čuje i vidi važna imena sa svetske scene. „Pocket Globe” je krenuo kao serija koncerata, da bi 2022. godine prerastao u festival.

Prošlogodišnje izdanje je pokazalo da je Novom Sadu neophodna ovakva manifestacija. Brojna publika, sjajni koncerti i predavanja – ima li boljeg pogonskog goriva za organizatore da nastave u svom naumu da world music festival u Novom Sadu bude redovno godišnje okupljalište muzičara, publike i stručnjaka.

U skladu sa nazivom, festival će i ove godine predstaviti muzičare sa različitih meridijana, a već prve večeri u SKCNS Fabrika, nastupiće veliko ime, Bombino, sa svojim kvartetom. Muzika koju stvara ovaj istaknuti umetnik iz Nigera, esencija je „pustinjskog bluza” – po instrumentima je sve kao u Americi, kolevci bluza, ali je zvuk iz prapostojbine bluza, Zapadne Afrike i njenog saharskog dela. Na svom premijernom nastupu u Srbiji, Bombino će ujedno promovisati novi album „Sahel” (Partisan records 2023).

Samo otvaranje festivala, pre nastupa Bombina, pripada beogradskom sastavu The Cyclist Conspiracy, koji takođe mogu da se pohvale svežim albumom, „Mashallah Plan” (Subsound records, 2023).

Nakon zanimljivo koncipiranog, energičnog otvaranja, festival sledeće večeri nastavljaju dve vrhunske autorke. Domaća, a sve više svetska Jasna Jovićević, multiinstrumentalistkinja i kompozitorka, izvešće solo-program u najvećoj meri posvećen legendarnom profesoru Vojinu Mališi Draškociju (1945 – 2000). Potom, u pratnji basiste i gitariste Vladimira Vaclaveka, nastupiće još jedno veliko ime svetske scene, Iva Bitova (Bittova), violinistkinja, pevačica i kompozitorka iz Češke. Iva ponovo dolazi u Novi Sad nakon 12 godina, a ovaj put, premijerno u Srbiji, sa svojim višedecenijskim prijateljem, zemljakom i saradnikom Vaclavekom, sa kojim je objavila hvaljeni album „Bílé Inferno“ (Indies Records), koji na evropskoj turneji doživljava novo, drugačije koncertno izvođenje.

Osim zajedničkog koncerta, Iva i Vladimir će u okviru festivala održati dve zasebne radionice, čime se festival približava široj novosadskoj publici, kako je to i zamišljeno prilikom razvoja ideje o world music festivalu u Novom Sadu. Još nekoliko muzičara imaće svoja predavanja ili radionice na festivalu, o čemu će uskoro biti više informacija.
Poslednje veče u Fabrici otvoriće Nogaband, slovački sastav koji predvodi fenomenalni violinista i istraživač tradicionalne muzike Mihal Noga (Michal). Biće to slovačka tradicionalna muzika u najboljem svetlu – uz ples, zanos i otvorenost!

Za kraj festivala organizatori su ostavili jedno od najvećih imena bogate italijanske etno scene, Stefana Saletija (Saletti), koji će nastupiti sa svojim kvintetom Banda Ikona. Ono što publiku očekuje jeste muzika Mediterana, dočarana kroz kompozitorsku prizmu Saletija, ali i pevanje na iščezlom jeziku Sredozemlja – sabiru.

Ulaznice za festival se mogu nabaviti preko sajt gigstix. Cena pojedinačne ulaznice je 1500 dinara za prvo, odnosno po 1000 dinara za drugo i treće veče, dok cena kompleta ulaznica za ceo festival iznosi 3000 dinara.

Festival su podržali: Grad Novi Sad, međunarodni projekat „Sounds of Europe” (podržan od Kreativne Evrope), Ministarstvo kulture Srbije, Italijanski institut za kulturu u Beogradu, Francuski institut, Slovak Arts Council, World Music asocijacija Srbije. Organizator je Udruženje Ring Ring u partnerstvu sa Muzičkim informativnim centrom Srbije.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..