Somborske muzičke svečanosti – SOMUS, održaće se jedanaesti put u Svečanoj sali Gradske kuće u Somboru u periodu od 19. do 23. oktobra 2023. godine. Svi programi ovogodišnjeg petodnevnog festivala klasične muzike počinju u 19 časova, a podeljeni su po danima. Jedanaesti SOMUS će otvoriti u četvrtak, 19. oktobra u 19 časova -  EKIPA IZ SNOVA - Veze/Kapcsolatok. Muzičari iz Francuske Italije, SAD-a, Irske, Slovenije izvešće dela Dohnanjija, Bramsa i Bartoka. Nastupaju: Maired Hickey ( violina, Irska), William Hagen ( violina, SAD), Adrien La Marca ( viola, Francuska), Paolo Bonomini( violončelo, Italija), Mate Bekavac ( klarinet, Slovenija).

Drugi dan festivala donosi program GUŽVA NA SCENI, koji predstavlja koncert zagrebačkih solista ( kamerni gudački ansambl) uz pratnju Sretena Krstića na violini i Mihajla Zurkovića na klaviru, koji će izvesti dela Mocarta i Štrausa.

EKSTRADEVIČANSKI ROMANTIZAM naziv je programa trećeg dana festivala – 21. oktobra kada se na sceni okuplja veliki broj internacionalnih muzičara, koji će izvoditi dela Betovana i Šuberta.
Nastupaju; Maired Hickey ( violina, Irska), William Hagen ( violina, SAD), Adrien La Marca ( viola, Francuska), Paolo Bonomini ( violončelo, Italija), Lorraine Campet ( kontrabas, Francuska), Mate Bekavac ( klarinet, Slovenija), Sergio Azzolini ( fagot, Italija), Kristian Katzenberger ( horna, Nemačka).

Pretposlednjeg dana SOMUS-a, u nedjelju 22.oktobra, dolazi novosadska ekipa, koja će izvesti dela Mocarta, Šostakoviča i Malera, u okviru programa pod nazivom TRI, ČETIRI, (NOVI) SAD. Nastupaju Robert Lakatoš ( violina), Jožef Bisak (viola), Marko Miletić ( violončelo), Mihajlo Zurković ( klavir)

Jedanaesti SOMUS zatvara program MAKEDONISSIMO, koji okuplja renomirane muzičare iz Makedonije, koji će izvesti delo Pletenki, savremenog makedonskog kompozitora Pandea Šahova.
Nastupaju: Simon Trpčeski ( klavir), Hidan Mamudov( klarinet, saxofon), Aleksandar Krapovski (violina), Aleksandar Somov ( violončelo), Vlatko Nušev ( perkusije)

Umetnički direktor SOMUS-a, Mihajlo Zurković, ističe da je uloga ovog važnog festivala klasične muzike da predstavi klasiku i onim najmlađima ( kroz najkvalitetnije programe), ali i da predstavi naše savremene, žive kompozitore koji svake godine imaju potpunu slobodu da osmisle svoj koncert i približe svoju muziku publici…

Kao i prethodnih godina, Sombor je u  nedelji SOMUS-a domaćin velikog broja muzičara iz regiona ali i iz Evrope i sveta. Svi programi SOMUS-a se održavaju u Svečanoj sali Gradske kuće s početkom u 19 časova. Organizator festivala je Kulturni centar „Laza Kostić“ Sombor, uz podršku Grada Sombora, Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i C. Bechstein centra.

Karte za festival dostupne su od 3.oktobra na blagajni Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor i to u periodu - utorak i sreda od 10.00-13.00 časova i od četvrtka do subote od 15.00 do 20.00
časova. Samo još ove godine karte će biti po promo ceni od 300 dinara.

Takođe, organizator napominje da karte treba da nabavite pre početka festivala, jer neće biti dostupne na licu mesta.

www.somus.info
@somusmusicfestival

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..