Učestalije i glasnije se priča o nejednakostima kada je reč o zastupljenosti svih rodova na festivalskim posterima. Ove godine, festival šalje jasnu poruku i delom – veliko parče programa posvećuje ženskim izvođačima! Broj bukiranih muzičarki se znatno povećao, a one se 2023. posebno veličaju kroz dvostruki ženski dan, kako na najvećoj, tako i na najrasplesanijoj bini! Prvog festivalskog dana, u četvrtak, 6. jula, na mts Dance Areni sazvežđe najjačeg techno programa koji se može sastaviti čine Nina Kraviz, Amelie Lens, Indira Paganotto, Tijana T, Vylana, Lanna i Miju, dok će u subotu, 8. jula sa Gorki List Glavne bine u slavu hip-hopa zasijati Senidah, Mimi Mercedez, Sajsi MC i Kejt!

Iako je svaki EXIT za pamćenje, ovaj će početi događajem za knjige, uz miks domaćih i svetskih zvezda elektronske muzičke scene na mts Dance Areni. Biće tu ponovo Nina Kraviz, techno gigantkinja i miljenica domaće publike. Iako globalna superzvezda, odavno je sve samo ne gost na Petrovaradinskoj tvrđavi – članica je EXIT porodice, što je pokazala kada je bilo najpotrebnije, pa u nemogućim uslovima preletela svet da bi stala za DJ pult Exitovog hrama elektronske muzike.
 
Da dame vladaju technom nije nikakva tajna, kao ni to da je Amelie Lens svojim snažnim prisustvom i kinetičkim ritmom rekonstruisala ovu scenu. Za Belgijanku je 2017. godina daleko, kada se gleda koliko joj je je aktivan i poslovno uspešan period usledio, ali dobro pamti i zna kakav „boost“ i podršku fanova je dobila tada, na prvom nastupu u ovom delu Evrope, na Exitovom Sea Dance festivalu.  
 
Oko Indire Paganotto se poslednjih godina svi otimaju, a ona se pridružuje ovom sveženskom danu i takođe potvrđuje da je deo EXIT porodice! Nedavno je kombinaciju psihodelije i techna donela i na peto, jubilarno izdanje Sea Star festivala, koje je za nekoga bilo još posebnije – najmlađa članica EXIT Univerzuma, Lanna, imala je priliku da „zatvori“ pomenuti jadranski festival. Ona je vunderkind elektronske muzike, sa već impresivnom biografijom i zasluženo je postala prva potpisnica ugovora sa EXIT Echocystem, Music & Talent Office-om. Već je opravdala poverenje i sa radošću se prati njen uspon.  
 
Tijana T je prisutna na Exitu od njegovog početka i poznato je da je bila uključena u različite sfere promocije i organizacije, dok se nije potpuno prepustila didžejingu i pošla na perpetualnu svetsku turneju. Svaki njen povratak je sve uzbudljiviji, jer donosi nova iskustva sa najvećih svetskih pozornica.
 
Devojke, žene, dame, pre sve majstorice svog zanata, znaju da ih poštuju EXIT tim i EXIT publika, te da ovaj ženski dan nije novotarstvo, već prirodan sled događaja. Možda će tog dana samo žene biti za pultom mts Dance Arene, ali program će biti sve osim jednoličan. Miju donosi kvir elektro spektar elektronske muzike, dok Vylana sigurno zanosi eteričnim duhom Ada Divine Awakening festivala.
 
EXIT festival ove godine slavi rođendan hip-hopa, čije se lice mnogo promenilo za pedeset godina. Ono sada ponekad nosi šminku, a sme da kombinuje i štikle i trenerku, ili da nosi kratke suknje, ako to želi. Balkanska scena još uvek se razvija, ali je raznovrsna i jasno je ko je na njenom vrhu. Senidah je novim albumom upravo pokazala da se snalazi u različitim žanrovima, ali će uvek nositi titulu trap kraljice. Za kratko vreme postala je jedna od komercijalno najuspešnijih u regionu, ostavši dosledna svojim korenima koji pripadaju R'n'B muzici i uličnoj kulturi.  
 
Uvek spremna da iznenadi i, često, pre svega zabavi, Mimi Mercedez sigurno sprema odličan šou. Njeni duhoviti tekstovi za kratko vreme učinili su je neprikosnovenom pojavom na domaćoj sceni, uz poštovanja za „flow“ koji je nov i autentičan koliko i zasnovan na klasičnom repu. Kontrolu mikrofona u subotu, 8. jula imaće i Sajsi MC, koja, bilo da repuje o novobeogradskim blokovima ili osnaživanju žena, već nekoliko generacija odgaja i uči alternativama! R'n'B će biti odličan uvod u to veče, pa je pozvana zvezda u usponu Kejt, koju možda znate u ženskoj himni „Eva“, koju izvodi upravo sa Sajsi, ali možda i po ulozi u seriji „Folk“.
 
Od 2000. godine kada je osnovan, EXIT festival raste i razvija se, a ove godine dostigao je razmere EXIT Univerzuma, koji će biti održan od 6. do 9. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi. Pored all-female koncepta rezervisanog za mts Dance Arenu prvog festivalskog dana i Gorki List Glavnu binu u subotu, 8. jula, na EXIT uz podršku Gorkog Lista stižu i The Prodigy, Wu-Tang Clan, Skrillex, Alesso, Dimitri Vegas & Like Mike, Onyx, Epica, Viagra Boys, Sofi Tukker, Eric Prydz, Hot Since 82, Keinemusik i stotine drugih izvođača na preko 40 festivalskih bina i zona.
 
Ulaznice su dostupne na festivalskom sajtu, kao i na Gigs Tix prodajnim mestima i online, a aktuelne cene važiće do petka, 30. juna.
 
text: Vojkan Bećir, foto: Promo

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..