Tokom tri festivalska dana na AIR FEST - u se njihalo uz jak zvuk i pričalo na važne teme pod otvorenim nebom obrenovačke Zabranske šume. ,,Mi smo, zaista, i ove godine disali tri dana punim plućima i ceo osećaj nam staje u jednu reč: ,,sloboda", bar ona koju želimo da prenesemo mlađima koji menjaju i da se i sami kao stariji, oni koji podržavaju, podsetimo."
AIR FEST je otvorio svoja vrata u petak najpre za mlađu publiku. Tačno u podne su izašli na binu najmlađi indijanci i indijanke i izneli divne uloge u predstavi pozorišne trupe HATOR. ,,Indijanske muke" su razne, ali je istina, o tome da je priroda jedna, preneta prisutnima na veoma simpatičan način i iskreno i duboko, kako to samo deca umeju.

Od 20 časova kapije AIR FEST - a su bile otvorene i za posetioce muzičkog programa koji je trajao tri dana tokom kojih se mogao čuti raznolik zvuk na obroncima Zabranske šume.

Prvi dan festivala je možda najviše poneo duh panka sa kojim se krenulo (grupa Blast 77) i završilo (grupa Posno prase), ali je celovečernji ,,bendovski" program začinio Hor Ars Vocalis i sjajno ,,bel canto" izvođenje pesama ,,Bohemian Rapsody" grupe Queen, ,,Devojko mala" velikih Idola i drugih. Nakon Hora Ars Vocalis, bend E PLAY je najviše raspevao publiku, a potom su Deca Loših Muzičara digli na noge sve prisutne. Veterani pank zvuka, Posno prase, su zaključili prvo veče AIR festa na najbolji mogući način – brzo i jako do samog kraja.

Drugi dan AIR fest - a je krenuo sa ekološkim pre podnevom. U 12,00h je magistar Dejan Lekić pričao na temu kvaliteta vazduha u Srbiji i o lakom saznanju pravog stanja uz pomoć aplikacija ,,XeCo Vazduh i polen" koje objedinjuju podatke sa mnogobrojnih mernih lokacija. Govorilo se i o platformi ,,Ekstremna ekologija" koja uči i govori o svim važnim komponentama životne sredine, od temperature i padavina, preko buke i zračenja do kvaliteta vazduha, vode i zemlje u našoj zemlji. Više o ekološkoj strani priće možete videti ovde:
Ekstremna ekologija


 


Drugo veče AIR fest - a je otvorio Šajzerbiterlemon glasno i u lepoti garažnog zvuka i lako nas zavrteo  ,,Na dugačkim poljima" Zabrana. Od ozbiljno jake i dobre alternative se lako prešlo u lepotu beogradske rok poezije grupe Kanda Kodža i Nebojša. Nema ništa lepše nego slušati ,,Prekidi stvarnosti" pod otvorenim zvezdanim nebom i daleko od uličnih svetala, iako se spustimo lako na osvetljene gradske ulice uz pesme K.K.N. – a. Veliki utisak i isti toliki zvuk je odmah potom ostavila grupa Artan Lili. ,,Maca" je digla lepšu polovinu publike na noge, a odličan zvuk perfektnog izvođenja je probudio i poslednju uspavanu priču o rokenrolu. Samo je još Cane falio na bini, a publika je postala ,,Rokenrol posle rokenrola" i dočekala i ispratila u kasne sate sa bine Dža ili Bu koji je na talon AIR fest - a bacio važne teme uz dobro znani zvuk.


Treći festivalski dan je otvorio bend Gluvo doba koji su nesumnjivo ostavili najjači utisak i prisutnoj publici i veteranima rokenola koji su se za to vreme nalazili iza bine (Električni orgazam), jer je ritam sekcija ovog autorskog benda, zahvaljujući četrnaestogodišnjaku Igoru Dragićeviću, učinila početak večeri nadprosečno posebnim. Obrenovački Bandover je, kao i svake godine, doneo zvuk bluza spakovanog u žestoko rokanje i pripremio publiku na višedecenijske hitove Električnog Orgazma i Vlade Divljana koje su, posle Orgazma, svirali sjajni (Ne)normalni sa Zdenkom Kolarom. ,,Kenozoik" je na kratko svratio do Zabrana, a uz velike pesme Haustora, koje su bile poklon iznenađenje, je publika do sitnih sati na AIR FEST - u zatvorila i poslednji festivalski dan.
Zvanični fotograf AIR fest - a 2023. je: Leposava Kolarević

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..