ArtLink festival mladih talenata u svom programu ove godine predstavlja Kreativni kurs gitare, u saradnji sa Guitar Art festivalom. Kreativni kurs gitare će održati koncert u subotu, 15. juna 2019, u 18 časova, u Legatu Petra Lubarde. Na koncertu će nastupati više od 80 gitarista, koji će svirati najveće rok hitove, zatim jazz standarde i najpopularnija dela klasične muzike. Ulaz na koncert je slobodan. Pored koncerta biće organizovane i radionice klasične, akustične, bas i električne gitare za sve one koji žele da se upoznaju sa instrumentom, kao i sa specifičnim programom Kreativnog kursa gitare. Sledeće nedelje festivalski program predstavlja dvoje umetnika iz Portugala - mladog pijanistu Vaška Dantaša, zvezdu u usponu, impresivne biografije. Vaško Dantaš će nastupiti na koncertu u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda, 19. juna 2019, u 20 časova. Na repertoaru će biti dela Debisija, Lista, Ravela.

Vaško Dantaš, portugalski pijanista, rođen u Portu 1992. godine, diplomirao je klavir i dirigovanje na Londonskom kraljevskom koledžu za muziku. Master studije izvođačke umetnosti završio je sa najvišom ocenom na Univerzitetu u Minsteru, gdje je primljen na doktorske studije. Vaško je dobitnik više od 50 nagrada i priznanja na međunarodnim takmičenjima. Nastupao je na koncertima u renomiranim koncertnim dvoranama na četiri različita kontinenta, uključujući Brazil, Kinu, Hrvatsku, Francusku, Nemačku, Grčku, Italiju, Maltu, Maroko, Portugal, Rusiju, Singapur, Španiju, Švedsku, Tajland, Velika Britaniju i SAD.

ArtLink trio, u sastavu Marija Radovanović, violina, Laurenc Eigner, klavir i Petar Pejčić, violončelo, održaće koncert u četvrtak, 20. juna 2019, u 20 časova, u Konaku kneginje Ljubice. Mladi umetnici će izvoditi dela Arenskog, Rahmanjinova, Šuberta, Baha.

Resital portugalske muzike prirediće pijanistkinja iz Portugala Sofia Laurenso, u subotu 22. juna 2019, u 20 časova, u Konaku kneginje Ljubice. Na programu će biti izvedena dela portugalskih autora od romantizma do Viana da Mota. Sofia Laurenso, je svoju izvođačku karijeru posvetila isključivo negovanju i promociji portugalskih kompozitora, od kojih je najpoznatiji Viana da Mota čijim će delima i zatvoriti svoj resital. Tokom protekle dve decenije, Sofia Lourenco je zaslužna za veliki broj važnih diskografskih priloga portugalskom muzičkom nasleđu. Sofia Lourenco rođena je u Oportu, gde je diplomirala na Konzervatorijumu i Univerzitetu. Od 1991. godine profesor je klavira na Visokoj školi za umetnost u Politehnici u Oportu. Diplomirala je muziku i muzikologiju na Univerzitetu Evora 2005. godine. Od 2007. godine član je Istraživačkog centra za nauku i tehnologiju umetnosti - CITAR, gde je završila postdoktorske studije muzike i sistematske muzikologije. Od nedavno je članica studija istorije i kulture u muzici INET-MD (Universidade Nova de Lisboa).

Poslednje nedelje festivala italijanski fagotista Đorđo Mandolezi će držati intenzivne majstorske radionice za mlade umetnike i nastupiti sa njima na koncertu u subotu, 29. juna 2019. godine, Konaku kneginje Ljubice, u 20 časova.

ArtLink festival mladih talenata biće zatvorena koncertom "Noć klavira", u ponedeljak, 1. jula 2019. godine, u 20 časova, u Sinagogi u Novom Sadu na kom će nastupiti pijanistčke zvezde, potomak čuvene pijanističke porodice Adik Nojhauz (Izrael), Aleksandra Świgust (Poljska) i Zoltan Fehervari (Mađarska). Adik Nojhaus rođen je 1996. godine u Tel-Avivu u Izraelu. Studirao je klavir na Konzervatorijumu muzičke i plesne akademije u Jerusalimu, u klasi prof. Lee Agmon.
Kao potomak legendarnih pijanista i nastavnika Hajnriha i Stanislava Nojhauza, Adik je počeo muzičko obrazovanje u petoj godini, sa svojom majkom Irinom i ocem Hajnrihom. Uprkos njegovom bogatom porodičnom muzičkom nasleđu, roditelji su mu omogućili da raste kao individualna umetnička ličnost i kao veoma mladog poslali ga na studije u Jerusalim. Pijanista Murrai Perahia, sa kojim je svirao nekoliko puta, imao je veliki uticaj na formiranje njegove muzičke ličnosti.

Adik Nojhauz laureat je nekoliko takmičenja:  finalista na Međunarodnoj nagradi Vendome, Verbier (2014) i prva nagrada na takmičenju "Piano Forever", Ashdodu (2013), Takmičenju mladih umetnika za glasove "Jerusalim" (2012) i Međunarodni takmičenje“Skrjabin“, Moskva (2010).  Stipendista za kulturu Amerike i Izraela, dobitnik granta "Tzfunot Tarbut" (2013) i nagrade „Mushkin“ (2010). Njegovo obrazovanje na JAMD-u u potpunosti su finansirali gospođa i gospodin Sagia.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..