U četvrtak, 16. januara od 20h u UK Parobrod održaće se klavirski resital Nevena Šobajića. Neven Šobajić je rođen 1979. godine u Beogradu. Sa šesnaest godina upisao je Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, gde je 2003. godine sa najvišom ocenom diplomirao u klasi prof. Jokut Mihajlović.

 

 

Od 2004. do 2006. godine, usavršavao se na postdiplomskim studijama na Kraljevskom muzičkom koledžu u Londonu u klasi prof. Nila Imelmana, dok su mu mentori iz kamerne muzike i dirigovanja bili članovi kvarteta Čilingirian i maestro Nil Tomson. Neven Šobajić se usavršavao i na specijalističkim studijama Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Lidije Stanković, a trenutno je na doktorskim studijama u klasi prof. Jokuta Mihajlovića.

 

Učestvovao je na majstorskim kursevima Sergeja Dorenskog, Aleksandra Madžara, Vukana Matića, Endrjua Bola, Ronana Ohore, Stivena Sevidža, Bernara Daskolija, Džona Lila, Leona Flajšera, Luisa Kaplana, Džona Bata, Mihaela Udea i dr.

 

Osvojio je Prvu i Specijalnu nagradu na Republičkom i Saveznom takmičenju Jugoslavije, Drugu nagradu na međunarodnom Takmičenju u Monkalijeriju (Italija) i Treću nagradu na međunarodnom takmičenju u Strezi (Italija).

 

Kao solista nastupao je širom Srbije: U  Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, Skupštini grada Beograda, Galeriji Kulturnog centra Beograda, Ruskom domu u Beogradu, Kristalnoj dvorani hotela Hajat u Beogradu, Centru lepih umetnosti Gvarnerijus u Beogradu, Gradskoj kući u Novom Sadu, Gradskoj kući u Subotici, Kulturnom centru Pančeva, itd.

Učestvovao je na XX Festivalu Budva-Grad teatar i na XX Festivalu Barski ljetopis u Crnoj Gori. Nastupao je i u Banskim dvorima u Banja Luci, Jugoslovenskom kulturnom centru u Parizu kao i u Monkton teatru i Gajevoj kapeli u Londonu.

 

Bio je jedan od učesnika Omaža  Mesjanu održanog u Kolarčevoj zadužbini povodom stogodišnjice kompozitorovog rođenja. Učestvovao je i u obeležavanju Šopenovog i Listovog jubileja 2010. i 2011. Godine u organizaciji Kulturnog centra Beograda. Aktivan je i kao kamerni muzičar, a sa soprano Oljom Dakić 2010. godine je imao zapažene nastupe u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu i u berlinskom Koncerthausu.

 

Program koncerta u UK Parobrod, 16.01.2014. godine:

 

F. Šubert: Sonata br. 14 u a-molu, D 784

F. Šopen: Barkarola u Fis-duru, op. 60

S. Rahmanjinov: Varijacije na Šopenovu temu, op. 22

Trajanje resitala je jedan sat.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..