Obaveštavamo vas da su objavljene liste kritičara web magazina Popboks (www.popboks.com) za 2012. godinu u sedam kategorija: 1. Najbolji novi bend: Straight Mickey and the Boyz 2. Najbolji regionalni album (ex-Yu prostor): Goribor – Evo je banja 3. Najbolja domaća pesma/singl: Rebel Star – Anđeli 4. Najbolji domaći spot: Jarboli – Ništa 5. Najbolji strani album: Father John Misty – Fear Fun 6. Najbolji domaći film: Klip - Maja Miloš 7. Najbolji strani film: Le Havre - Aki Kaurismaki


Popboks objavljuje liste svojih recenzenata od 2004. godine.

 

Najbolji novi bendovi:

 

1. Straight Mickey and the Boyz: Eksplozivni rokenrol, sirova i nepatvorena energija na fenomenalnim živim nastupima, autentičan stav i muzička kompetencija. Miki i dečaci su već prekvalifikovani za demo bend, nadamo se da nećemo dugo čekati debi album.
2. Ljubičice
3. Bas i stega

Najbolji regionalni albumi (ex-Yu prostor):

 

1. Goribor – Evo je banja: Teritorija albuma Evo je banja je „depresivni“ blues, simfonija poniženih i uvređenih. U tom smislu, slike sveta i međuljudskih odnosa date su iz ugla sladostrasnika dokoličara (Kiša), narkomana na obodu grada (Svi ti ljudi), čoveka rastrzanog emotivnom patnjom (Ljubavi moja)... a, na jednom od vrhunaca albuma, i samog Đavola (Uzimam). Sve te maske prijanjaju uz St.-ovo lice prirodno, brazdajući njegov glas, pogled ali i svirku. Bend zvuči „gladno“ i razigrano, ubedljivije nego na prvencu.
2. Rebel Star – Rebel Star
3. Damir Avdić – Main Kapital

Najbolje domaće pesme/singlovi:

 

1. Rebel Star – Anđeli: Visoki autorski dometi Milana Glavaškog i izvrstan duet sa Ivanom Smolović u pesmi koja se nalazi na jednom od najboljih prošlogodišnjih regionalnih albuma.
2. Vlada Divljan i Ljetno kino Big Band - Vodim te na more
3. Goribor – Burle


Najbolji domaći spotovi:

 

1. Jarboli – Ništa: Napet i dramatičan, filmski pismen i autentičan, spot za pesmu Ništa nije puka podrška za zvuk, već daje dodatnu notu depresivnoj emociji sadržanoj u samoj pesmi. Rastko Petrović (režija) i Aleksandar Pavlović (fotografija) ovim delom pokazuju veliki kapacitet i autorsku širinu, svrstavajući se u red najtalentovanijih filmskih autora nove generacije. Osmominutni spot u formi kratkog umetničkog filma snimljen je u gluvo doba noći na temperaturi od -10 stepeni u okolini Gružanskog jezera kod Kragujevca.
2. Stray Dogg – Smile
3. Goribor – Ljubavi moja


Najbolji strani albumi:

 

1. Father John Misty – Fear Fun: Pesme sa ovog albuma su nastale navodno tako što je Josh seo u kombi, nagutao se pečurki i vozio besciljno zapadnom obalom, dok se nije skrasio u Laurel kanjonu, kraju Los Anđelesa čiji su prethodni stanovnici bili članovi grupa Doors, Buffalo Springfield, The Byrds i Joni Mitchel, koja je snimila i album Ladies of the Canyon. Kao moderni Harry Nilsson, Father John Misty kombinuje folk, psihodeliju i country, vodi nas putevima (zapadne) obale i hodnicima Chateu Marmont hotela na Sunset bulevaru. Fear Fun provereno deluje i bez upotrebe halucinogenih sredstava.
2. Jack White - Blunderbuss
3. Bobby Womack – The Bravest Man in the Universe


Najbolji domaći filmovi:

 

1. Klip - Maja Miloš: Crnilo koje izbija iz Klipa nije pozerska zagledanost dobrostojećih prema zloj kobi nižepozicioniranih, to crnilo nije izrađeno po kroju pretpostavljenih preferenci mjeđunarodnih znalaca i žirija... Ono je naprosto prirodan nastavak poetike ovdašnjeg crnog talasa koji je, kako sada znamo, bio dosta precizan odraz stvarnosti u neumivenom i najporaznijem izdanju. Maja Miloš tom nasleđu dodaje iskrenu humanističku crtu, te potpuno odsustvo ironijskog otklona prema neprijatnoj zbilji i likovima zarobljenim u njenom otrovnom mulju ovde postaje zasebna, pa i dominantna estetska kategorija. Već na ovom stepeniku svoje karijere Maja Miloš je stvorila odličan film kojim je pokazala i nemalo filmsko znanje i svest o okolnostima u kojima joj je dopalo da dela, a tu je i neupitna hrabrost kao suštinski kredo kojim autorka pristupa transponovanju stvarnosti većinskog plebesa u filmski medij.
2. Vir - Bojan Vuk Kosovčević
3. Žućko, priča o Radivoju Koraću - Gordan Matić

Najbolji strani filmovi:

 

1. Le Havre - Aki Kaurismaki: Preko svojih junaka, njihov malih radnji, stanova i barova, kao i u svojim ranijim filmovima, Kaurismaki postavlja tanku zavesu stilizacije povezujući naizgled nespojive stvari – džuboks, rokenrol i ostarele radnike. Utisak utopije koji film stvara vezan je upravo za bazičnost prohteva njegovih junaka – svaki cent koji zarade beleže limene kutijice ili popijene čašice u baru, vekne hleba i strukovi praziluka. U ovakvoj prostoj robnoj razmeni, čudo koje nije strano ni ranijim Kaurismakijevim filmovima, u Avru deluje manje apsurdno, a više bajkovito. Otkud bajke od evropskih reditelja poput Kaurismakija i braće Dardenne od kojih smo očekivali sve samo ne srećne krajeve i jasne pouke? Odgovor je jednostavan – njihovi junaci su to zaslužili.
2. Paradies: Liebe - Ulrich Seidl
3. Rust and Bone - Jacques Audiard

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..