Program za 24.10. u 13:00 Hol sale Amerikana / Otvaranje izložbe „Balkan Impressions“ (kurator: el gvojos) / World Music asocijacija Srbije obeležava tri decenije od začetka world music u Srbiji. Kao jedan od razloga da 1982. godinu proglasi „nultom“, ovo udruženje smatra objavljivanje ploče „Balkan Impressions“, Branislava Lale Kovačeva.

S druge strane, ovaj album je predstavljao kulminaciju dvadesetogodišnjih nastojanja domaćih umetnika da jazz kombinuju sa balkanskim folklorom, tako da možemo da govorimo i o pola veka balkanskog jazza, ili Balkan Jazza – jedinog pravca u istoriji jazza koji su stvorili muzičari sa naših prostora.

Beogradski Jazz Festival pridružuje se obeležavanju dve značajne godišnjice na različite načine. Izložbu „Balkanske impresije“, u selekciji el gvojosa, čine fotografije istaknutih domaćih fotografa, na kojima se nalaze ključne ličnosti balkanskog jazza.

Autori fotografija:

Velibor Žitarević (1962). Zainteresovao se za fotografiju i muziku (posebno jazz) na početku srednje škole. Ove dve ljubavi neće se ugasiti, već će postati nerazdvojni deo sazrevanja i traganja za samim sobom. 

Vladimir Miloradović (1976). Fotograf. Živi sa muzikom.
Goran Redžepi (1959). Završio je Fakultet primenjenih umetnosti. Predaje fotografiju u Školi za dizajn u Beogradu. Sluša i fotografiše jazz i srodnu muziku. Izlagao je radove na nekoliko jazz i blues festivala.

Stanislav Milojković (1966, Beograd). Objavljuje fotografije u novinama od srednje škole. Priredio niz samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i seriju izložbi „Rock momenti“, sa Anamarijom Vartebedijan i Aleksandrom Zecom.

Ivan Grlić (1977). Ostvario je osam autorskih ciklusa, i priredio veliki broj samostalnih izložbi. Aktuelni ciklus Serbian Jazz, BRE! obuhvata foto-monografiju, seriju izložbi po domaćim jazz festivalima i organizovanje autorskog jazz sastava.

el gvojos (1958). „Biografija ili faktografija, pitanje je sad. Ajmo biografiju. Moram. Za faktografiju mi nedostaju podaci. Rođen jedne od boljih jazz godina, zakačio jazz virus i neizlečivo oboleo. Kako retko kad jedna boljka solira, nakači se tu još po neka (fotografija – na primer) i eto kombinacije s komplikacijama. Onda mi ne bi ni to dosta pa dede poneku izložbu, i tegobama nikad kraja. Ćuti, kažu, bar si suzbio dosadu. Eee i neka sam, tek je dosada zarazna. Kako izložbe u’vatiše korena, tako brojanje istih u’vati maglu i sva je prilika da su podaci nestali u magli. Zato ću očigledno i nadalje bistriti fotografiju i muziku, onako, u duetu, bar dok ne dođe vreme - zapevaj i za pojas zadeni... Ne bojte se, poštedeću vas pevanja.“
13:30 Hol sale Amerikana
Promocija albumaJovana Maljokovića Balkan Salsa Banda „Korak do sna“ (PGP RTS)


18:30 Hol Velike sale
Promocija stripa „Billie Holiday“ (José Muñoz& Carlos Sampayo)
Učestvuju: Momčilo Rajin  i Mićun Ristić
Moderator: Sara Bujak

Stripoteka Darkwood je prva specijalizovana prodavnica stripova i izdanja koja se bave teorijom stripa u regionu, osnovana 2001. godine. Od 2010. godine Darkwood širi delatnost na izdavački program. Do sada su objavili dvadesetak albuma i nekoliko desetina posebnih izdanja. Strip “Bili Holidej” je prva knjiga u novoj biblioteci “Trag”.

Teško je da strip kao medij ponudi velika prostranstva kada treba da se ispriča priča o veličanstvenim ljudima čiji je život bila muzika. Još je teže učiniti da strip pri okretanju svake strane, počne da svira muziku uronjenu u crno-beli svet. Da svira pravi literarni blues, sveprožimajući grafički jazz, a da se pri tom ispriča priča o jednom životu i ponovo začuje jedan glas. Glas Billie Holiday, neverovatne pevačice, koji nije utihnuo ni nekoliko decenija od njene smrti. Zahvaljujući Joséu Muñozu i Carlosu Sampayu nastalo je nešto jedinstveno u svetu stripa: stvoren je bio-stripovski jazz.
Strip crtač José Antonio Muñoz (1942, Buenos Ajres) započeo je školovanje na Escuela Panamericana de Arte (profesori Hugo Pratt i Alberto Breccia). U 18. godini postao je asistent Francisca Solano Lópeza. Ranih 70-ih seli se u Evropu gde u saradnji sa Carlosom Sampayom postiže svetski uspeh na polju stripa. Neki od njihovih najpoznatijih radova bili su “Joe's Bar”, “Alack Sinner”, “Billie Holiday”... Njegov ekspresionistički i pomalo groteskni stil crtanja uticao je na mnoge strip umetnike među kojima su Frank Miller, Dave McKean, pa i njegov profesor, Alberto Breccia.

Strip scenarista Carlos Sampayo (1943, Carmen de Patagones) postao je poznat zahvaljući uznemirujućim, mračnim pričama koje su u trenutku nastanka bile preozbiljne za svet stripa. Pored Joséa Antonio Muñoza, sarađivao je i sa drugim svetski poznatim crtačima među kojima su Oscar Zarate, Jorge Schiaffino i Solano López. Objavio je i nekoliko zbirki poezije, a bavio se i književnom i muzičkom (jazz) kritikom.

19:00 Glavni hol
Promocija albuma Blazin' Quartet „Jalkan Bazz“ (Metropolis Records)


19:30 Glavni hol
Otvaranje izložbe: „10 x 3 (+3) = Jazz Greetings from Italy“ (Tim Dickeson)

Adriano Scognamillo (Peruđa, Italija) je član je Kvalifikovanih evropskih fotografa (QEP), Borda Federacije evropskih fotografa (FEP), i jedini italijanski član Britanskog instituta za profesionalnu fotografiju (BIPP). Bio je lični fotograf Carlosa Santane, objavljujući fotografije na njegovim koncertnim programima, kalendarima i websiteu. Fotografije na omotima albuma: Marcus Miller, Danilo Rea, Gabriele Mirabassi, Enrico Rava... Izložbe: „Ritrattore“ (Todi Arte Festival), „Monte Carlo Jazz Exposition“ (2009) „Photographes Portraitistes Italiens“  (Bourbon-Lancy, 2010).

Tim Dickeson (Kardif, Vels) je karijeru započeo u regionalnim časopisima sa juga Engleske. Radio je i u Derbiju, Londonu i, u poslednje vreme, u Kardifu. Poslednjih godina uglavnom je vezan za muziku (jazz), kao fotograf za vodeće britanske jazz magazine Jazz Wise i Jazz Journal, JazzTimes (SAD) i Jazz.ru (Rusija). Njegove fotografije našle su se u većini britanskih nacionalnih medija, kao i u časopisima u preko deset zemalja širom sveta. Objavljivao je i u Politici (Srbija) i Novom reporteru (BiH). Na 27. BJF priredio je izložbu „Belgrade Jazz Festival 2005-2010“. 

Yasuhiro “Fuji” Fujioka (Osaka, Japan) je saradnik vodećih japanskih jazz magazina Japan Jazz (bivši Swing Journal) i Jazz Critique, a publikuje tekstove/fotografije i u časopisima Playboy (Japan), Record Collectors i Le Figaro (Japan). Objavio je četiri knjige o Johnu Coltraneu: „John Coltrane - A Discography and Musical Biography“ (1995), „The John Coltrane Reference“ (2008), Coltrane: The Jazz Martyr (2011) i „Coltrane Chronicle“ (2012). Predsednik je Coltrane House of Osaka i član saveta direktora organizacije The Friends of Coltrane Home u Njujorku.

Izložbu „10 x 3 (+3)= Jazz Greetings From Italy“ čine dve grupe radova. Prvu predstavlja izložba „9 x 3 (+3) = Jazz“ koju su trojica fotografa priredili u Cafe di Perugia tokom festivala Umbria Jazz 2012. u Peruđi: fotografije 9 istaknutih američkih i italijanskih jazz muzičara, iz vizure svakog od fotografa – ukupno 27 fotografija na aluminijumu. Drugu, pod nazivom „La dolce vita“, čine tri postera-kolaža (po jedan od svakog fotografa) na kojima se nalaze isključivo italijanski jazzeri, kao i prizori sa najveće italijanske jazz manifestacije, festivala Umbria Jazz. 

21:00 Čekaonica BIGZ
BJF Official Intro Jam Session
24.10. 21:00 BJF Official Intro Jam Session
26.10. 02:00 BJF After Party 
29.10. 02:00 BJF After Party 
Jazz klub Čekaonica dokazuje da je jazz zabavan i da u Beogradu postoji publika koja ume da uživa u njemu. Na krovu zgrade BIGZ-a svakodnevno se okupljaju ljubitelji jazza da upijaju neverovatnu energiju muzičara i uživaju u pogledu na sve beogradske mostove. Ponedeljkom se održava najveći jam session u gradu. Utorkom se svira funk/fusion, sredom blues, a nedeljom eksperimentalna/autorska muzika. Ostalim danima razmenjuju se Dixieland, hard bop i savremeni jazz, uz tematske večeri, posvećene legendarnim umetnicima. Do sada je u klubu, koji vodi arh. Marko Berkeš, sviralo preko stotinu muzičara i organizovano blizu 500 živih nastupa. 

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..