U subotu, 14. jula 2012. godine, sa početkom u 20.30 časova, na Letnjoj sceni u Bojčinskoj šumi, predstavu "Život u tesnim cipelama", po tekstu Dušana Kovačevića, u režiji Duke Jovanovića, izvešće Aleksinačko amatersko pozorište. U nedelju, 15. jula 2012. godine, sa početkom u 20.30 časova, u sklopu festivala "Bojčinsko leto", u organizaciji GO Surčin, na Letnjoj sceni u Bojčinskoj šumi biće održan koncert "Čarobne frule bojčinske"


Aleksinačko amatersko pozorište (AAP) osnovalo je 28.10.2009. godine dvadeset i četvoro Aleksinčana. Pozorište je registrovano kao udruženje građana, a svoju prvu predstavu "Mrešćenje šarana", po tekstu Ace Popovića, a u režiji Duke Jovanovića, odigralo je u Aleksincu, 1. marta 2010. godine pred 550 gledalaca.

„Čarobne frule bojčinske“ – Revija najboljih srpskih frulaša Bojčinska šuma (Progar) , nedelja, 15. Jul 2012. Godine, sa početkom u 20: 30 Koncert  „Čarobne frule bojčinske“ predstavlja muzički put srpske svirale od pašnjaka, preko muzičkih škola do koncertnih pozornica. Učestvuju mladi frulaši – dobitnici prvih nagrada na prestižnom Saboru frulaša u Prislonici, nastavnik frule u kraljevačkoj muzičkoj školi  „Mokranjac“ Milan Šaptović, solisti RTS Dobrivoje Todorović i Vasa Petrović, kao i frulaši Petar Jovanović i Perica Markut iz Beograda, Ivan Tomić iz Osanice kod Žagubice i mnogi drugi.

Specijalno ovim povodom napravljene su signalne svirale – rikala koja će publika takođe moći da čuje na koncertu a organizovani su i dueti, kvarteti i orkestri frulaša i dudučara. Veče će biti obogaćeno i nastupima svirača na drugim duvačkim instrumentima – dvojnicama, okarini, kavalu. Koncert će biti stilski raznovrstan sa osvrtom na tradicije Šumadije, Homolja, jugozapadne Srbije, Kosova.

Autori programa: etnomuzikolozi Svetlana Azanjac, Nada Zamfirović i Marija Vitas

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..