nitLetnju kulturnu ponudu prestonice upotpuniće treće izdanje Ethno Fusion Festa -  festivala koji promoviše muziku manjina sa područja Balkana i južnog Mediterana,  manifestacije koja neguje saradnju među muzičarima koji potiču iz različitih kultura i istražuje bogate kulturne sinteze koje postoje među muzikama regiona.

Kao i prošle godine, Ethno Fusion Fest će se odigrati u inspirativnom ambijentu beogradske sinagoge, u Maršala Birjuzova br. 19 od 20 – 24. juna. Ethno Fusion Fest je izraz moderne muzičke kreativnosti inspirisane tradicionalnom muzikom - spoj kulture i mašte Kroz fuzije različitih muzičkih tradicija Ethno Fusion Fest želi da stvori ne samo novi zvuk već i novu viziju za budućnost.

Ulaznice mogu da se kupe po ceni od 400 dinara za pojedinačne koncerte, odnosno po ceni od 1.000 dinara za celokupni program. Prodajna mesta su: Bilet Centar i prodajna mreža Card Service, Klub ljubitelja pozorišta, Ticketline i Bg pozorišta. Ulaznice se mogu kupiti i sat vremena pred početak svakog koncerta.

Sreda, 20. jun u 20:30


NIT
Originalne obrade tradicionalnih kompozicija iz čitavog sveta. Troglasni aranžmani za ženske vokale sa pratnjom akustičnih instrumenta. Grupa je dobila svoje ime po početnim slovima imena članova sastava (Nastja-Ivana-Tamara-NIT). Po dolasku novih članova (Aleksandra i Ane) početkom 2011. godine, naziv grupe se nije promenio, već je samo dobio drugo značenje: "konac", koji se simbolično odnosi na vezu, odnosno na nit, koja spaja kulture, jezike, žanrove, ali i povezuje članove benda njihovom ljubavlju prema muzici i dobrom atmosferom. U septembru 2011. kao stalni član bendu se priključuje još jedna nit, Marko Tešić, koji maestralnim sviranjem violine znatno doprinosi punoći zvuka.

Ivana Munđa - vokal, tambura, Tamara Cakić - vokal, daire, marakasi, Ana Perišić - vokal, marakasi, Aleksandar Labus - gitara, Marko Tešić – violina


MY PEOPLE
Muzika sveta obojena modernim Jazz-om. Grupu My People čine vrsni muzičari iz raznih krajeva Srbije, prepoznatljivi na domaćoj i svetskoj world music i jazz sceni. Svoj karakterističan muzički izraz grade pod uticajem balkanskog muzičkog nasleđa, šireći poglede ka tradicijama Vizantije, Bliskog Istoka i Severne Afrike. Koristeći podjednako vokal, tradicionalne i savremene muzičke instrumente, My People kroz ličnu umetničku prizmu daje snažan autorski pečat novoj muzičkoj ideji.

Filip Krumes - violina, Miloš Jakovljević - kaval, Aleksandar Jovanović - vokal, Predrag Manov - gitara, Marko Milivojević Mugabe - bas, Goran Milošević - perkusije, Goran Đorđević Sole - perkusije


Četvrtak, 21. jun u 20:30

SEVDAH SESSION
Bosanska sevdalinka / Vladimir Savić, pevač i sazlija iz Tuzle (danas živi u Malom Zvorniku), jedan je od retkih izvođača bosanske sevdalinke koji je u stanju da stvori autentičnu atmosferu sevdaha i meraka koja će sigurno oduševiti sve one koji makar malo vole ovu pesmu i način na koji se ona nekada izvodila. Ovom prilikom pratiće ga orkestar u kome će nastupiti i jedan od najboljih Izraelskih kanunista Elad Gabbay.


Vladimir Savić – vokal, saz, Elad Gabbay – kanun, Stefan Sablić – ud, vokal, Srđan Đordjević – kontrabas, Akash Bhatt – perkusije

NIŠTA ČORBASTO - ORKESTAR DEJANA KRSMANOVIĆA
Akustični balkan Jazz-Folk
Zanosne melodije i improvizacije na harmonici, violini i gitari. Čista, a moderna balkanska muzika. Tokom 2010 - 2011 godine snimili su svoj prvi album "Znaš šta?!” koji će premijerno predstaviti na Ethno Fusion Fest-u. Dejan Krsmanović, gitarista i kompozitor iz Čačka okupio je iskusne muzičare i napravio jedan svež, primamljiv i atipičan pristup našem tradicionalnom melosu. 

Dejan Krsmanović - gitara, vokal, Vladimir Kapetanović - klavijature, bas, Nikola Savić - harmonika, Srđan Mišković - violina, Dragan Jeković - bubanj




Subota, 23. jun u 22:00

SHIRA U’TFILA
Sefardska muzika Balkana i Severne Afrike. Shira u'tfila se bavi istraživanjem, aranžiranjem i izvođenjem, sefardske muzike Balkana, Mediterana i Bliskog Istoka. Inspiraciju za svoju muziku pronalazi u bogatstvu balkanske, jevrejsko - španske, otomansko - turske i arapske muzičke tradicije. Grupa strastveno kombinuje tradicionalnu muziku i posvećenost njenom očuvanju sa talentom za fjužn i improvizaciju. Jedinsten zvuk koji kreira moderan pristup istorijskom nasleđu. 2009 u Amsterdamu Šira u'tfila je dobila prestižnu nagrad RASA za najbolju World Music grupu dok je album, Biviendo en kantando, izdat u martu 2010, uvršten u Top of the world CD rubliku magazina Songlines.

Stefan Sablić - vokal, ud; Filip Krumes - violina; Elod Gabbay - kanun; Srđan Đorđević - kontrabas; Akash Bhatt - perkusije, Sinan Aćiforović – klarinet



Nedelja, 24. jun u 20:30

BEOGRADSKI KARAVAN SARAI 6
Putujući muzičari dele sa vama priče i zvuke iz dalekih zemalja. Karavan Sarai bila su odmorišta za putnike na putu od Maroka do Indije i Kine. Raskršća, na kojima su putujući trgovci, pripovedači, filozofi, mistici, muzičari, tragaoci svih vrsta postajali ambasadori različitih kultura i u sigurnosti ovih odmorišta razmenjivali svoja dobra i svoje ideje, šireći znanja i doprinoseći boljem razumevanju i prihvatanju različitog. Ovaj muzički događaj osmišljen je kao susret slobodnih improvizacija (Takasim-a) koje se oslanjaju na muzičke tradicije nastale duž ovih puteva.

Jasna Jovićević - saksofon, Branko Trijić - gitara, Veljko Nikolić (Papa Nik) - perkusije, Nenad Vještica Khan - oud, Zzzare – perkusije


MILICA & NENAD HIP HOP DUO
Svojim plesnim nastupom festival će zatvoriti par ostećenog sluha Milica i Nenad
Milica Đokić i Nenad Mahmutović hip-hopom se bave već pet godina. Prve plesne korake napravili su u školi za decu oštećenog sluha i govora u Jagodini. Učestvovali su na mnogim takmičenja u plesu za osobe sa oštećenim sluhom, gde su osvajali mnogobrojna priznanja, a pre dve godine su na Balkanskom festivalu u Istanbulu dobili specijalnu nagradu za scenski nastup. Takođe su pobednici popularne TV emisije ,,Ja imam talenat” 2011. godine.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..