FERAM-2012-PosterU Beogradu će se od 9. do 17. juna ove godine u crkvi sv. Petra u Makedonskoj 23 održati VII FESTIVAL RANE MUZIKE. Na festivalu će tokom 9 dana biti organizovano 14 koncerata na kojima će se predstaviti 7 ansambala i 14 solista iz zemlje i inostranstva.

Medju njima su Ansambli Renesans, Temenos, VisAntiqua, Flauto Dolce, Belgrade
Baroque, New Trinity Baroque (SAD), Ansambl Studija za ranu muziku, čembalisti Svetlana
Stojanović, Bojana Dimković, Milan Popović i Isidora Kuzmanović, lautista Darko Karajić, barokni violončelista André Laurent O’Neil (SAD), barokne violinistkine Carrie Krause i Adriane Post (SAD), barokne flautistkinje Karolina Bäter (Nemačka) i Meila Tomé (Brazil), i drugi.

Festival rane muzike je osnovan 1991. godine na inicijativu Dragana Karolića, a bio je aktivan sve do 1996. godine. Tokom šest godina dok se Festival rane muzike održavao, na njemu su nastipali mnogi poznati ansambli i solisti iz naše zemlje i inostranstva, a Festival je bio podržavan od strane Ministarstva kulture, Sekretarijata za kulturu grada Beograda, i mnogobrojnih sponzora. Na poslednjem festivalu 1996. godine nastupili su ansambli Renesans, Musica Antiqua, Sprezzatura (Velika Britanija), Ansambl Studija za ranu muziku, kamerni hor “Melódi”, Evelyn Tubb i Michael Fields (Velika Britanija), Genoveva Galvez (Španija), Friedemann Immer (Nemačka), Svetlana Stojanović, Ivan Božičević i drugi. 1992. godine osnovan je i Studio za ranu muziku – udruženje gradjana koje okuplja umetnike koji se bave muzikom srednjeg veka, renesanse i baroka, kao i ljubitelje ove vrste muzike – i koji je i organizator Festivala.

Ove godine Studio za ranu muziku proslavlja 20 godina od svog osnivanja, a Isusovci u crkvi sv. Petra 400 godina od svog dolaska u Beograd (1612 godine). Ove činjenice su bile i inicijativa da svi umetnici zajedničkim snagama obnove Festival. Svi izvodjači nastupiće bez finansijskih zahteva, uz investiciju svog ličnog vremena, instrumenata, zahvaljujući svojim sponzorima ili svirajući “pro bono”. Ovo pokazuje izuzetnu želju da se ovaj Festival ponovo održi, kao i entuzijazam svih izvodjača koji je najvažnije “oružje” za očuvanje kulturne baštine i muzike u našoj sredini.

Povodom obnove Festivala, Predrag Gosta, umetnički direktor Festivala, je rekao: “Želja da se Festival rane muzike obnovi postoji već dugi niz godina. Uslovi su se stekli tek sada, kako zbog ekonomske situacije, tako i zbog činjenice da se glavni prostor gde se festival ranije održavao renovirao sve do nedavno. Ono što ćemo da ponudimo pokazaće našim sugradjanima da uz dobru volju i prave ljude sve može da se uradi, na vrlo visokom nivou.”
Koncerti se održavaju svakog dana u 20:00 i u 21:15 časova, a cene ulaznica su simbolične – samo 100 (sto) dinara po koncertu. Svečano otvaranje povereno je najstarijem ansamblu za ranu muziku – Ansamblu Renesans, u subotu 9. juna u 20 časova. Detaljan raspored koncerata može se videti na internetu na adresi www.festivalranemuzike.com.
# # #

Sve informacije na telefon 066 / 961-2111 (P. Gosta) ili na email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..