Arbo-Valdma-fotoJedan od najcenjenijih i najtraženijih klavirskih pedagoga našeg doba, profesor doktor ARBO VALDMA, od 7. do 17. maja 2012. godine održava majstorske kurseve u Centru lepih umetnosti Guarnerius u Beogradu.

U toku svog dvonedeljnog boravka u Beogradu, profesor Valdma će održati tri kursa-
prvi obuhvata 24 časa individualnog rada i deo je specijalističkih studija na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu, drugi kurs obuhvata 12, a treći 6 časova individualnog rada sa polaznicima.

Po završetku majstorske radionice, polaznici kursa će se predstaviti publici na završnom koncertu, u petak, 18. maja 2012. godine u Guarneriusu.

Organizator kursa je Centar lepih umetnosti Guarnerius, u saradnji sa Akademijom lepih umetnosti iz Beograda.


ARBO VALDMA je rođen 1942. godine u Pjarnu, u Estoniji. Školovao se na Muzičkoj akademiji u Talinu (Estonija), kod profesora Bruna Luka, a studije nastavlja na prestižnom Konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi, gde je magistrirao i doktorirao kod Nine Jemeljanove.

U svojoj dugoj i izuzetno uspešnoj pedagoškoj karijeri, profesor Valdma je bio angažovan na Državnom univerzitetu u Talinu, kao i na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (kao profesor i prodekan) i Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (profesor i šef klavirskog odseka), a trenutno je angažovan na Univerzitetu u Kelnu.

Iz njegovih klasa su izašla velika imena svetske i domaće klavirske scene poput Aleksandra Madžara, Rite Kinke, Nataše Veljković, Jasminke Stančul, Jasmine Janković, Sare Marjanović, Lidije Stanković...

Istaknuti pedagog i pijanista Arbo Valdma do sada je održao više od 120 majstorskih radionica i kurseva širom sveta, a njegovi studenti osvajaju nagrade i priznanja na mnogim najprestižnijim takmičenjima. Redovan je gost uglednih svetskih simpozijuma, na kojima njegova predavanja, kao i publikacije, nailaze na izuzetne kritike. Kroz svoj pedagoški rad podstiče kreativnost u klavirskom izrazu, a neretko režira i producira radijske i televizijske programe u kojima njegovi studenti izvode kompozicije na neobičan, nekonvencionalan način.

Valdma je 1988. godine osnovao jugoslovenski ogranak Evropske asocijacije klavirskih pedagoga (EPTA), počasni je predsednik EPTA Srbija i počasni član EPTA Estonija. Počasni je doktor Estonske muzičke akademije.

U toku svoje izvođačke karijere, kao solista je nastupao širom sveta i sarađivao sa uglednim orkestrima, muzičarima i dirigentima.
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..