U subotu, 12. maja 2012. godine, sa početkom u 19.30 časova na Letnjoj sceni u Bojčinskoj šumi koncert klasične muzike održaće Sekcija za umetnost Srpskog lekarskog društva - hor "Dr Vladan Đorđević" i orkestar "Medikus" sa solistima. Na programu će biti izvedene kompozicije Bajića, Verdija, Vivaldija, Gluka, Šopena, Baha, Štrausa... Dirigent: prof. Živojin Simonović, osnivač i umetnički rukovodilac Sekcije za umetnost Srpskog lekarskog društva.

Dan, 12. maj obeležava se svake godine kao Međunarodni dan medicinskih sestara u spomen na datum rodjenja Florens Najtingel. Florens Najtingel je nakon završetka školovanja u Nemačkoj (1851.), otišla u Tursku sa grupom od 38 medicinskih sestara da bi brinula o ranjenicima. To je bila prva grupa žena koje su kao medicinski radnici otišle na front. Kada se 1856. godine vratila u Englesku, već je bila nacionalna heroina. Do kraja svog života zalagala se za napredak struke medicinskih sestara i prava žena. Umrla je u Londonu, 13. avgusta 1910. godine.

Stoga, hor i orkestar Srpskog lekarskog društva ovaj koncert posvećuju svim medicinskim sestrama i heroinama: znamenitoj srpskoj slikarki Nadeždi Petrović, škotlanđanki Dr Elsi Inglis i legendarnoj bolničarki Srpske vojske u Prvom svetskom ratu, Irkinji Flori Sindi.

U nedelju, 13. maja 2012. godine, sa početkom u 19.30 časova na Letnjoj sceni u Bojčinskoj šumi, Nacionalni ansambl "Kolo" održaće koncert narodnih igara i pesama, pod nazivom "Kolo duša Srbije" . Na programu će biti izvedene igre sa teritorije cele Srbije u koreografiji poznatih domaćih autora: Olge Skovran Dragomira Vukovića, Dobrivoja Putnika, Desanke Đorđević, Milorada Lonića, Radojice Kuzmanovića. Režiju potpisuje Ljiljana Kuzmanović - Tubić, umetnički direktor ansambla.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..